Att tala med händerna på italienskt manér

Fördomarna om italienarna är många, och flera är utan grund. Men en sak är säker: italienarna talar med händerna. Ofta, och i alla situationer. Många gånger ser det ut som att det spelas upp ett skådespel framför dig när två italienare pratar med varandra. Och ju längre söderut i Italien du kommer, desto mer gestikulerar de. Och händerna som uttrycksmedel, används framförallt när det kommer till vidskepliga aspekter. Här nedan ska jag försöka förklara vad det kan bero på.

Den tomma likbilen

En tom likvagn passerar genom de snava gränderna i en italiensk stad, och du befinner dig plötsligt omgiven av en grupp italienska män, som har placerat sin hand över sina ädlare delar – utanpå kläderna lyckligtvis. Samma situation utspelar sig på fotbollsplanen, då de italienska spelarna lägger en beskyddande hand på de nedre regionerna precis innan en frispark ska läggas. Inte för att de är perversa, promiskuösa eller vill verka provocerande, utan helt enkelt för att den gest, enligt italiensk vidskeplighet, ska skydda mot olyckor eller olyckliga situationer. När det kommer till den tomma likbilen, så representerar den ett dödstecken och är därför farlig – den saknar ju ett lik, och du vill ju inte att det ska bli du själv som hamnar i den…

Från romarna

Denna form av “skydd” har rötter långt tillbaka, och är idag en rätt vanlig gest. Den härstammar från de antika romarna, och legenden berättar, att legionärerna hälsade på varandra på detta, något unika, vis. Trots detta, blev en italiensk hantverkare för några år sedan dömd till böter på 200 Euro, då man ansåg att han hade brutit mot italiensk lag efter att han hade lagt handen på sina nedre delar i samband med en hälsning…

Synen av nunnor, eller talet 17, sägs också ge otur enligt italiensk vidskepelse. Nunnor, för att de oftast finns avbildade på kyrkogårdar och i sjukhus; talet 17 för att det med romerska siffror skrives XVII, men då de antika romarna ofta led av analfabetism, förväxlade de ofta XVII med VIXI, ett anagram för talet 17 som ofta stod på gravstenarna och betyder “jag har levt” – det vill säga jag är död nu. Därmed blev 17 ett tal som stod för döden. I Italienska flygplan finns det ingen plats med nummer 17, och än idag undviker många att göra något av vikt på fredagen den 17:e (som är otursdag i Italien, istället för fredagen den 13:e som det är i Sverige).

Folk på italiensk plads
Att använda händerna i daglig konversation faller italienarna helt naturligt och är en stor del av deras kommunikation.

Lite som Ace Ventura

Att använda händerna i daglig konversation faller italienarna helt naturligt och är en stor del av deras kommunikation. De olika gesterna har alla sina betydelser och är allmänt lända i hela landet. Ju längre söderut du kommer i Italien, desto mer gestikulerar de. I synnerhet napolitanarna är berömda för deras sätt att använda händerna i kommunikationen – när de pratar verkar de nästan teatraliska med sina pekande fingrar, roterande händer och mimik, som alla har en betydelse. När man ser en napolitanare ge sig hän, är det nästan som att titta på en film med Ace Ventura, som också är känd för sin mimik och sitt sätt att tala med hela kroppen.

Medfödd talang

Italienska studier visar, att vi alla under våra första levnadsår är i stånd till att tala med våra händer, och visa vad vi menar och vill. Men efterhand som tiden passerar, minskar våra rörelser, och orden tar istället över – i alla fall i Norden, där det här med att gestikulera inte är särskilt utbrett. Undersökningarna visar dock, att vi snabbt kan ta upp gestikulationerna igen, om vi bor i ett samhälle där det är normalt att kommunicera på detta vis.

Handen med hornen

Den mest använda gesten i Italien är “Handen med hornen”, som består av ett utsträckt lillfinger och pekfinger, som pekar ner mot jorden. Enligt sägnen skyddar den mot allt ont och mot det “onda ögat”. Hornet har blivit till en stor affär i Italien, och landets största horn-fabrik, Predan, producerar varje år över 800.000 horn i alla möjliga material och storlekar.

Vänder man hornet åt andra hållet, uppåt och över huvudet, får det en helt annan mening. Nu är det nämligen en symbol på att man blivit gjort till hanrej. Många italienska män tycker om att reta sina vänner med “hornet”, vilket förklarar varför man som turist kan uppleva att en grupp italienska män faller samman i skratt framför kameran, när det ska tas ett gruppfoto – där är ofta en i gruppen som gör “hornet” framför en annan. I Italien gör man nämligen de olika gesterna i bästa välmående.

Är du intresserad av andra artiklar om folk och traditioner i Italien? Läs då t.ex. den spännande artikeln “När italienarna går till bords” som handlar om de italienska mattraditionerna.

Du kan också själv gå på upptäcktsfärd i kategorin “Människor och Traditioner” som innehåller många intressanta artiklar om Italien och dess befolkning.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer