Besök Duomo di Cefalù på Sicilien

Cefalu domkyrka
Har du besökt Duomo di Cefalù - katedralen i den mysiga hamnstaden Cefalù på Sicilien?

På norra Sicilien, cirka 85 kilometer från Palermo, ligger staden Cefalù – staden som grundades av antikens greker, och sedan varit under kartagensiskt, romerkst, byzantinskt, moriskt och normandiskt styre, och som idag är en av Siciliens mest populära sevärdheter.

Här, endast några få stenkast från det Tyrrenska havet, tornar Cefalùs katedral – Duomo di Cefalù – upp sig över stadens röda tak. Katedralen har, på indirekta och omständiga vägar, nordiska anor.

Normandiskt löfte

Man vet idag, att katedralen byggdes i ett område som redan rymde en förhistoria med massor av kulturell och religiös aktivitet – härom vittar bland annat spåren av en romersk väg och kristen mosaik – men det var först år 1131, 40 år efter att Sicilien erövrades av normanderna, som den första stenen till katedralen lades.

Det är här, de indirekta nordiska anorna kommer in i bilden. För en sägnen säger, att bygg-projektet sattes igång som ett resultat av ett löfte som den normandiska kungen Roger II av Sicilien avlade efter att han överleft ett hårt stormväder och räddade sig iland på stranden vid Cefalù. Roger II var son till den normandiska greven Roger I, som i sin tur var son till den normandiska riddaren Tancred af Hauteville.

Cefalù domkirke
Endast några få stenkast från det Tyrrenska havet, tornar Cefalùs katedral upp sig över stadens röda tak.

Tancred af Hautevilles farfar ankom till den del av Frankrike, som idag kallas Normandie, från ett icke namngivet stället i Skandinavien på samma tidpunkt som vikingahövdingen Rollo (den första normandiska hertigen), som enligt normandiska skrifter härstammande från Danmark. Så där har vi det. De nordiska anorna.

Släkten Hohenstaufen

År 1145 blev apsis-mosaiken till katedralen anlagd, samtidigt som Roger II av Sicilien och hans hustrus sarkofager stod klara – på Roger II egen order. I perioden efter 1172, drabbades katedralen av återkommande förfall och 43 år senare, då Sicilien kommit under släkten Hohenstaufens herradöme, med den tysk-romerske Kejsare Fredrick II i spetsen, flyttades Roger II och hans hustrus sarkofager till katedralen i Palermo. Senare på 1200-talet, återupptog man byggandet av katedralen (det hade aldrig färdigställts under normanderna) och år 1240 var katedralens fasad äntligen klar. Mer än 200 år senare fick katedralen också en vestibul mellan fasadens två normandiska torn.

Resor till Sicilien

Om du själv skulle vilja besöka Duomo di Cefalù, kan du se alla resor till Cefalù med In-Italia här.

Tags from the story
Written By
More from Marie B.

Sommarhälsning från Gökboet i Toscana

Vår kollega Marie, som är på semester i östra Toscana, har skickat...
Read More