Besök marmorbrotten i Toscana

Carrara marmorbrott
Man har brutit marmor i Carrarabergen i över 2000 år.

I Toscanas nordvästra hörn, nära Liguriens gräns, ligger den färgglada marmorstaden Carrara. I de Apuanska alperna, norr om staden, finns en unik möjlighet att besöka marmorbrotten, och här uppleva hur den fina vita och blågrå bergarten bryts.

Marmor till Augustus och Michelangelo

Man har brutit marmor i detta område i mer än 2000 år, då romare bröt marmorblock på flera ton som sedan transporterades till en närliggande hamn och skeppades till Rom. Om dåtidens romerska kejsare (som även var den förste kejsaren i Romarriket) är skrivet: “Augustus övertog en by av mursten och lämnade en stad av marmor”.

Senare under Renässansen, var det i marmorbergen runt Carrara, som Michelangelo valde ut material till sina mästerverk. Även idag, används marmorn från Carrara till några av världens största och mest prestigefyllda byggnader, som t.ex. operahuset i Oslo.

David af Michelangelo
Michelangelos Davidstaty, från perioden 1501-1504, är gjord av marmor från Carrara. Foto: Jörg Bittner Unna, CC.

Hårt och riskfyllt arbete

För romarnas slavar var det ett otacksamt, och hårt, arbete de utförde i marmorbrotten. Med handkraft tog det timmar och åter timmar, att bryta loss en litet stycke marmor från berget. Idag används maskiner, som med effektiva diamantslipare med stor precision, kan skära ut stora block på flera ton. Arbetet har därför blivit lättare, men innebär fortfarande stora risker. Likaså kräver det också idag rätt handlag för att bryta loss helt rätt marmorblock från berget. Se bara i den fascinerade videon här nedan, hur konduktören dirigerar sin personal med precisa handrörelser.

Det finns fortfarande flera hundra aktiva marmorbrott i bergen runt Carrara, varifrån det dagligen bryts flera tusentals ton marmor av olika slag. Det är dock endast en liten del av brotten, som idag kan leverera den mest eftertraktade kvaliteten.

Aktiviteten i marmorbrotten har efter 2000 år satt en markant prägel på landskapet. Även på lång avstånd lägger man märke till det ärrade landskapet, där den ljusa marmorn nästan kan likna stora fält med snö. Man värderar, att detta område har levererat mer marmor än något annat ställe i världen.

Udflugt marmor
Guidas rundtur i marmorbrottet Fantiscritti. Foto: Scott Brenner, CC.

Guidade marmor-utflykter

Vill du uppleva brotten på nära håll, är det möjligt att själv köra från Carrara till något av brotten. Men det finns också goda möjligheter att åka iväg på en utflykt i området med en auktoriserad guide. Det kan rekommenderas, så du med guiderna kan komma in på området, som annars är stängs för offentligheten. Dessutom sker utflykterna i fyrhjulsdrivna traktorer som lättare kan klättra upp till toppen längs de branta “marmorvägarna”. I egen bil kan dessa vara en lite hårresande upplevelse. Guiderna talar i regel bra engelska, och berättar ivrigt om brottens historia längs vägen. Kom ihåg kameran – många vackra utsikter väntar på dig.

Marmorbrud
Trots hjälpen från stora maskiner, är arbetet i ett marmorbrott ett riskfyllt arbete.

Andra sevärdheter i området

Det finns så många andra stora sevärdheter i Toscana som lockar besökare, att marmorbrotten inte är överfyllda med turister – trots närheten till Carrara. Ta dig därför tid till att promenera runt på stadens små gator, för att uppleva den autentiska italienska atmosfären. Kör också en tur till den charmiga lilla staden Colonnata, som är känd för delikatessen Lardo di Colonnata som ursprungligen åts av marmorarbetarna.

Tycker du om aktiva semestrar, kan du i nordvästra Toscana dessutom njuta av ett stort, väl markerad, stigsystem i det bergiga landskapet. Här väntar många stora naturupplevelser.

Få inspiration till en vandringssemester i Toscana här

Skulle du kunna tänka dig att spendera semestern i detta vackra hörn av Toscana? Hos In-Italia Resor hittar du många handplockade semesterbostäder i regionen, som är ideala utgångspunkter för upplevelserika utflykter till marmorbergen.

Läs mer om In-Italias resor till Toscana här

Tags from the story
Written By
More from Mikkel H.

Karta över Rom

Rom är en sann skattkammare av kulturella och historiska sevärdheter, där det...
Read More