Chiavari i Ligurien

Chiavari
Chiavari i Ligurien.

Från vårt hotell i den gamla stadsdelen, slår jag upp ögonen till utsikten över San Antonio-kyrkans klocktorn, som närmast fyller upp hela fönstret – bortsett från den lilla strimla blå, blå himmel som berättar om att ännu en vacker sommardag väntar.
På väg ner för trappan märker jag resultatet av gårdagens vandringstur i naturreservatet Cinque Terres backar: ömma muskler konstaterar att jag hade rätt då jag tänkte att turen inte var så lätt som jag hade föreställt mig. I gengäld bestod dock vandringen av betagande utsikter över Medelhavet, kombinerat med klippor, backar, vinmarker, och annan vegetation – och för att inte tala om de pittoreska småbyarna. Cinque Terre ligger endast 40 minuters tågfärd från Chiavari, men det en otroligt stor skillnad mellan de fem små turistmagneterna och det tillbakalutade vardagslivet som råder här.

Frukosten äter vi på en av alla barer under stadens karaktäristiska arkader; en skummande cappuccino och en frist, söt croissant inmundigas medan tankarna går till dagens stora existensiella val: fredagens marknad, eller en tur till stranden? Varför överhuvudtaget välja? Vi hinner med säkerhet med båda två, så vi ger oss av, ständigt under arkadernas svalkande skugga, ner längs stadens shoppinggata i riktning mot det centrala torget där marknadsbodarna ställs upp tidigt om morgonen varje fredag. På vägen passerar vi en mängd butiker, som alla försöker locka till sig kunder – här är ett livligt handelsliv med många specialbutiker, varav många har välbevarande vackra fasader och skyltar som vittnar om en lång historia. Sida i sida med de traditionella specialbutikerna hittar du det senaste modet inom badkläder, skor och solglasögon.

Chiavaria
Cinque Terre ligger endast 40 minuters tågfärd från Chiavari, men det en otroligt stor skillnad mellan de fem små turistmagneterna och det tillbakalutade vardagslivet som råder här.

Marknaden är som den brukar vara: ett stort virrvarr av husmödrar, barn, turister, unga vackra tjejer, och alla andra. Denna marknad är stor och varierad, du kan köpa allt från stora, praktiska förkläden, till grytor och stekpannor, och för att inte tala om kläder och skor i en mängd olika kvaliteter och utformningar. Försäljarna hojtar och pratar gott om dina varor, det prutas om priserna och det köps in. På vägen därifrån korsar vi den dagliga frukt- och grönsaksmarknaden som också är livlig och välbesökt – här väljer husmödrarna ut de flottaste, rödaste tomaterna till kvällens sugo (sås) och får sig samtidigt ett snack med grönsakshandlaren om vädret – det är verkligen ovanligt varmt för årstiden…

Jag skyndar mig att packa ner mina nyinköpta, väldoftande nektariner till strandturen i väskan, och vänder ner mot den stora lustbåtshamnen och den nyligen anlagda strandpromenaden som sträcker sig längs hela staden längs med Medelhavet. Efter ett dopp i det blå, faller jag i sömn i solen bland italienska familjer, mormödrar och parasoller i alla regnbågens färger.

Förfriskad efter ett bad, och ombytta till kvällen, tar vi en kylig aperitivo på stadens äldsta, och helt säkert största, konditori, som kan så mycket mer än bara servera kaffe – här hittar du allt från glass till kakor och smårätter. Konditoriet är stadens samlingspunkt, här möts man och utbyter en trevlig stund tillsammans medan man äter något gott och tittar på folket som passerar. Innan vi lämnar konditoriets terrass, ser vi ett plakat om kvällens inslag av live-musik – varje helg under sommaren spelas det live musik på konditoriet från klockan 21 – en bra anledning till att komma tillbaka efter att vi har ätit middag.

Spaghettin tornar upp sig på tallriken, som egentligen mest påminner om ett stort fat, och spaghettitornet håller på att kollapsa under vikten av det som bestämt är den största portion skaldjur jag någonsin sett till en person. Om denna rätt ska vara en primo – alltså en förrätt efter de små antipasti – så är vi glad över att vi inte beställt in fler rätter. Runt omkring oss vittnar alla de fulla borden och de glada ansiktena att vi har gjort ett bra restaurangval, och vi är övertygade om att vi måste komma tillbaka en annan dag för att smaka på rätten vår bordsgranne äter – farinata, en slags tjock pannkaka gjort på kikärtsmjöl och bakad i ugnen. Eller en portion av de, i Ligurien, så populära pansotti alla salsa di noci – stora hemmagjorda ravioli med valnötssås.

Torv i Chiavari
Torg i Chiavari

Mätta och tillfredsställda passerar vi Villa Rocca mitt i stadens botaniska trädgård, varifrån det ljuder lockande toner av levande musik och sång. Vi frestas av utomhus-dansgolvet, där de lokala paren rör sig till musiken från ett stort band. Plakat vid ingången annonserar att det är gratis danskvällar varje helg på sommaren, och två poliser med allvarligt ansiktsuttryck ser till att det är lugn och ro, medan de själva skickar längtande blickar efter dansgolvet.

Vi vänder hem igen på de lugna gatorna, njuter av den ljumma aftonen, den stjärnklara himlen och de många pastellfärgade fasaderna med påmålade utsmyckningar. Var ska turen gå imorgon? Genova med sitt stora akvarium, Portofino med alla sina imponerade lyxyachter, eller kanske Sestri Levante med dess vackra strand? En sak är säker: imorgon SKA vi äta den där chokladglassen som spaghettiäventyret inte gav plats till idag.

Läs mer om Chiavari och våra semesterbostäder i området här.

Intresserad av fler artiklar om Ligurien?

Då kan du läsa min kollega Louises artikel om varför hon tycker om Santa Margherita och Portofino så mycket här. Eller så kan du läsa om nationalparkerna på den italienska rivieran i denna artikel av Allan.

Tags from the story
Written By
More from Mitzi

Det italienska avtalet

Italienarna är fantastiska på att ingå i så kallade compromessi – avtal,...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *