Lär dig baka en klassisk italiensk Ciambellone-kaka

Ciambellone
Denna kaka är en riktigt klassisk italiensk tårta som passar utmärkt på kakbuffén, men också - vilket är vanligt i Italien - på frukostbordet.

Denna kaka är en riktigt klassisk italiensk kaka som står sig utmärkt på kakbuffén, men också – vilket är vanligt i Italien – på frukostbuffén där man ofta hittar den, kanske i en variation med Nutella, eller kanske med apelsinsmak, eller varför inte med en naturligt frisk citronsmak.

Nutella, apelsin eller citron, kakan ska vara luftig och mjuk, och helst så att du kan doppa den i en god, stark kaffe latte eller i ditt eftermiddagste.

Fakta:
Tillagningstid: 10 + 40 minuter
Antal portioner: 8-10

Ingredienser:

  • 250 g fint vetemjöl (typ 00)
  • 250 g socker
  • 130 g vatten eller apelsinjuice om du vill smaksätta den så
  • 130 g olivolja, extra virgine (så naturligt smaksatt som möjligt) – byt eventuellt ut mot annan smakneutral olja
  • 3 ägg
  • 1 paket torrjäst
  • SMAKER (välj en av dessa)
    • vaniljfrön från en halv vaniljstång och möjligen en handfull russin och/eller någon matsked rom
    • skal av en halv citron eller lite citronlikör
    • apelsinjuice enligt ovan samt skal från en apelsin
  • 2 msk mörkt, osötat kakaopulver
  • Smör till formen

Tillberedning:
Vispa noga ihop ägg och socker till en porös smet. Tillsätt sedan olivolja, vatten (alternativt apelsinjuice och/eller rom och likör), mjöl och till sist jästen. Tillsätt din smaksättning och blanda ihop allt till en len smet.

Sätt ugnen på 180º C.

Smöra en ringform eller en brödform med smör och höll i ¾ av smeten. I resterande ¼ tillsätter du kakaopulvret och blandar till en jämn brun smet. Häll kakaosmeten ovanpå den andra och dra en kniv igenom de båda smeterna så att de förenas och bilar en marmorering. Denna sista del kan uteslutas om du inte blandar kakao i en del av smeten – häll då bara allt i formen på en gång.

Även om smeten kan verka rinnig så ska det inte tillsättas mer mjöl. Konsistensen bidrar till ett extremt lätt och fluffigt resultat.

Baka kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Stick ner en provsticka efter 30 minuter för att se om den är klar (stickan kommer i så fall upp torr).

Slutligen, när kakan har svalnat av lite, kan du välja att dekorera den med till exempel florsocker, eller som man ofta gör i Italien, men kanderade bär eller kanderat citronskal. Väljer du att göra apelsinvarianten kan du dekorera med apelsinmarmelad och vackert strössel.

På tal varianter, så ser man som oftast denna kaka även på frukostbordet i Italien, och därför finns det varianter som också innehåller Nutella och andra mer morgonorienterade smaker… bara fantasin sätter gränser i de italienska hemmen.

Serveringsförslag:
Kakan är perfekt att doppa i eftermiddagskaffet, kaffe latten eller i din tekopp.

Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Focaccia – det platta brödet från Ligurien

Focaccia äts i Italien som mellanmål, men kan med fördel också ätas...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *