Citronkaka med ricotta, mascarpone och mandel

Citronkaka
En citronkaka med ricotta och mascarpone - som dessutom är helt glutenfri - är en perfekt gåva till mamma på Mors dag.

Mors dag – festa della mamma – firas på olika dagar i Sverige och Italien. Medan vi svenskar väntar tills sista dagen i maj, firar italienarna sina mödrar redan andra söndagen i maj. Oavsett när och var, så är Mors dag ett tillfälle att visa uppskattning till personen som har gett oss livet, och stått vid vår sida genom vått och torrt. Och vilket annat sätt att visa denna uppskattning på, kan mätas med en söt-syrlig citronkaka som är förtrollande saftig och smakrik? Jag kan inte komma på något annat vis – och jag tror min mamma håller med! Jag bjöd nämligen henne på denna kaka sist jag var på besök hemma i Sverige, och den fick mer än godkänt.

Kakan innehåller två olika italienska färskostar – ricotta och mascarpone. Dessutom vispade jag ihop en marängsmet som jag vände ner i kaksmeten innan gräddning, och det gjorde slutresultatet extra luftigt och saftigt. Kakan är dessutom helt glutenfri, så alla mammor – även de som inte äter vetemjöl – kan vara med på tårtkalaset! Bra va? Så, vad väntar ni på? Bjud in mamma till fest redan idag!

Fakta:
Tillagning: ca 1,5 timmar
Antal portioner: 1 kaka (ca 10 portioner)

Ingredienser:

  • 120 g rumsvarmt smör
  • 165 + 110 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • ½ dl färskrivet citroncest
  • 4 ägg, separerade
  • 240 g mandelmjöl
  • 250 g ricotta
  • 50 g mascarpone
  • 1 nypa salt
  • Flagad mandel
  • Florsocker

Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader varmluft. Lägg bakplåtspapper i botten och längs sidorna på en springform 20-22 cm i diameter.

Lägg smöret, 165 gram strösocker, fröna från vaniljstången och citronskalet i en skål och vispa med en elektrisk visp tills det blivit krämigt. Häll ner en äggula i taget och fortsätt att vispa till en homogen smet. Vänd ner mandelmjölet och till sist ricotta och mascarpone.

Vispa äggvitorna i en separat skål tills den blir hård. Tillsätt 110 g socker och vispa tills smeten blir glansig. Vänd försiktigt ner en tredjedel av marängsmeten i övrig smet. Tillsätt sedan de sista två tredjedelarna.

Häll smeten i springformen, slå formen försiktigt mot bordet så att luftbubblor försvinner. Toppa med flagad mandel och sätt in i mitten av ugnen cirka en timme. Skaka lite på den, den ska inte wobbla. Låt den svalna helt i kakformen innan du tar loss den (den kan gärna svalna i ugnen).

Pudra med florsocker innan servering. Servera gärna med vaniljglass.

Mer från Louise Laurenius

Fem platser att besöka på Sardinien, som inte är Smaragdkusten

Italienare är ett folkslag som älskar att resa inom sitt lands egna...
Läs mer