Colomba Pasquale – traditionell påskkaka från Lombardiet

Påskkaka
Colomba Pasquale påminner om julkakorna Pandoro och Panettone, men i en något luftigare och smakfull variant, och är en kaka som har formen av en duva.

Colomba Pasquale påminner om julkakorna Pandoro och Panettone, men i en något luftigare och smakfull variant, och är en kaka som har formen av en duva – därav namnet Colomba som betyder just duva på italienska – ett namn som naturligtvis ofta inbjuder till viktiga pedagogiska kommentarer om hur snabbt kakan flyger in i munnen på de minsta i familjen…

Formen sägs härstammar från ett sägen om longobardernas kung, Alboino, som efter en lång belägring stod redo att inta staden Pavia. Under belägringen hade han beställt att få 12 vackra jungfrur till sin disposition. En av jungfrurna bakade enligt sägnen en Colomba som hon gav till Alboino, och han blev så förtjust att han lät flickan gå. Men precis som för många andra recept och sägner, så finns det ett hav av versioner och tolkningar – och Colomba Pasquale är inget undantag. Kakan har rötter ändå tillbaka till legendernas tid runt 572 e.Kr. och symboliserar, precis som duvan som den tagit formen av, fred.

I början av 1900-talet blev den kommersialiserad av företaget Motta, då fabriken skickade ut sina första påskduvor på den italienska marknaden. Sedan dess har Colomba Pasquale varit officiell påskkaka i hela Italien, där den säljs under slogaen ”kakan som för våren med sig”.

Fakta:
Tid: 2 timmar (samt tid till jäsning: 18 h totalt; och bakning: 1 h)
Antal: 2 kakor à 1 kg (du behöver därmed två Colomba-formar)

Ingredienser; fördeg

  • 175 g jäst
  • 125 g socker
  • Ca. 5 äggulor (100 g)
  • 190 g vatten
  • 135 g smör, rumstempererat
  • 500 g vetemjöl

Lös upp jästen i lite ljummet vatten, tillsätt sockret och hälften av äggulorna och blanda ihop dessa ingredienser noga. Tillsätt därefter mjöl och fortsätt att röra samma degen tills den får en fast konsistens. Tillsätt sedan resten av äggulorna. Knåda degen tills den blir elastisk och släpper från händerna. Arbeta därefter in smöret i degen. Till sist ställs degen att jäsa i cirka 12 timmar, eller till det att den har tredubblats.

Ingredienser; huvuddeg

  • 125 g socker
  • 10 g honung
  • 50 g vatten
  • Ca. 5 äggulor (100 g)
  • 250 g vetemjöl (typ 00)
  • 8 g salt
  • 125 g smör, smält
  • 250 g kanderat frukt (ren citrus är bäst, t.ex. pomeransskal)
  • 1 knivsudd vaniljsocker

Ta fördegen, som nu ska vara jäst till tredubbel storlek, och lägg den i ett stort degfat. Tillsätt socker, honung, vatten och hälften av äggulorna; låt det gå in i degen, utan att knåda, några minuter. Tillsätt därefter mjölet och knåda allt grundligt till en fast degmassa som inte klistrar. Blanda noga in resten av äggulorna i degen tills du återigen står med en elastisk deg. Tillsätt salt, vaniljsocker, avsvalnat smält smör och den kanderade frukten och knåda in alla dessa ingredienser i degen. Dela degen i två delar och låt dem vila i cirka 45-60 minuter.

När degstyckena har vilat, placeras de i formarna – om möjligt bör man skaffa två autentiska Colomba-formar vilka möjligen kan köpas i en specialbutik som förmedlar bakutrustning eller italienska delikatesser. Låt därefter degen jäsa i 4-5 timmar.

Topping

  • 45 g mandlar
  • 150 g florsocker
  • Äggvitor

Hacka mandlarna fint och blanda dem med florsocker och tillräckligt med äggvita för att uppnå en konsistens som är bredbar. Önskar man en helt finkornig konsistens, kan man placera massan på en hård yta, som t.ex. en marmorplatta, och rulla den med en kavel. Bred toppingen över kakan och pynta med hela mandlar och /eller pärlsocker, och strö till sist över florsocker över kakan innan den sätts in i ugnen.

Baka kakan på 190-200 grader (inte varmluft) i cirka 1 timme. Det rekommenderas att servera kakan med ett glas dessertvin: moscato, vin santo eller kanske ett glas god rom.

Buon appetito!

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Spaghetti aglio e olio – spaghetti med vitlök och olivolja

I Napoli kallas rätten för aglio e uoglio, och det är inte...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *