De 10 budorden vid det italienska matbordet

Italienarna är ett stolt folkslag. Med all rätta skulle jag vilja säga, för visst finns det mycket att vara stolt över i detta fantastiska land? En rik historia, ett stort kulturutbud, kända konstnärer och kompositörer, ett vackert landskap… listan kan fortsätta i en evighet. Men är det något italienarna är extra stolta över, så är det deras kokkonst. Maten är en otroligt stor och viktig del av den italienska kulturen, och italienarna håller sina rätter varmt om hjärtat.

Dock, är maten något som både enar och splittrar Italien och dess invånare. Varje rätt har sin egen historia, och den historien kan se annorlunda ut om du kommer från norr eller söder. Regionerna kivas sinsemellan om vem som gör den bästa pizzan (Napoli!), cannolin (Sicilien!) eller peston (Genova!), och varenda mormor i landet har sina egna hemliga recept som nedärvs till kommande generationer.

Självklart kan du äta pesto på andra platser än i Genova – så här gör min kollega Marcus sin version

För en utomstående, som jag själv, är det nästan omöjligt att tillfredsställa en italienare genom att laga en italiensk rätt – pastan kommer alltid vara lite för överkokt, såsen kommer alltid ha en nypa salt för mycket, och bevare mig väl om du skulle röra moturs istället för medurs i grytan… Nä, okej, det kanske var lite överdrivet. Men faktum är att jag har gett upp – jag har lämnat den italienska matlagningen till italienarna, och så får mina italienska vänner ta del av min svenska matlagning istället (den som de inte har någon koll på, och därmed inte kan ha några åsikter om).

Pesto
Pesto har blivit ett världsberömt tillbehör till pastan.

Det finns dock några oskrivna regler som är de samma, oavsett var du befinner dig i Italien – och många av dessa, är regler som turister återupprepande missar på sina resor i landet. Jag har därför här skrivit ihop en lista på 10 budord som du kan hålla dig till nästa gång du besöker en italiensk resturang – så smälter du mer in i miljön, och slipper oroa dig för att kocken och servitörerna himlar med ögonen bakom din rygg.

1. Brödet är inte en aptitretare

På de flesta italienska restauranger ställs det fram en korg med bröd på bordet. Även om denna korg ställs fram redan innan dina rätter serveras, så är det inte meningen att du ska äta dig mätt på detta bröd – det ska användas för att få upp den sista såsen från tallriken, om det finns någon kvar efter att du har avslutat din måltid. Man kallar detta fare la scarpetta (“göra en liten sko”), troligen för att brödet formas till en skoliknande form när du pressar det mot tallriken.

2. Pasta och risotto är inte tillbehör till kött

En italiensk meny är i huvudsak indelad i fyra delar – antipasti, primi, secondi och dolci – medan vi i Sverige normalt sätt delar in vår meny i tre serveringar – förrätter, huvudrätter, efterrätter. Detta kan skapa visst huvudbry för många turister, då vi är vana vid att äta kompletta rätter där kolhydraterna serveras tillsammans med proteinet, medan man in Italien delar upp det: primi = pastarätter eller risotto; secondi = fisk, kött eller fågel.

Ossobuco Risotto milanese
I Italien delar man upp rätterna i primi och secondi – men vissa undantag finns, som ossobuco alla milanese till exempel.

I Italien äter man alltså pastan före proteinet, och att beställa en primo och en secondo, och be om att bli serverad dem samtidigt, är så fel det bara kan bli. Pasta och risotto är så pass viktiga i det italienska köket, att de inte ska ses som tillbehör till något annat – de ska själv få skina! Till proteinet kan du istället beställa in så kallade contorni (tillbehör), vilket kan vara allt från ugnsbakad potatis till sauterad spenat.

Observera att undantag förekommer vid vissa italienska specialiteter, t.ex. ossobuco alla milanese (kalvlägg med saffransrisotto) som alltid serveras tillsammans.

3. Aldrig parmesan på pasta och risotto med fisk och skaldjur

Inom det italienska köket finns det många regler, som införts på grund av en kombination av faktorer: kockar, institutioner, företag… och med tiden har dessa regler blivit en så djup befäst del av matkulturen, att man har svårt att gå ifrån dem. En sådan regel – som ingen vet var den kommer ifrån, men som troligen har införts på 60-talet när man ville servera råvarorna så rent som möjligt, utan en massa krussiduller – är att aldrig toppa en fisk- och/eller skaldjurspasta med parmesanost. Det är en regel som många av oss i norra Europa inte känner till – eller inte bryr oss om – men om du vill framstå som en riktig Italien-kännare på din resa, då får du spara parmesanen till en annan rätt.

4. Be aldrig om en cappuccino efter maten

Espresso med kaka
Aldrig en cappuccino efter maten – men gärna en espresso.

Det finns många regler att förhålla sig till när det kommer till italienska kaffetraditioner, och om du vill gå in på djupet så rekommenderar jag dig att läsa min artikel “Den italienska kaffekulturen” där du hittar all tänkbara fakta om Italien och dess favoritdryck (på delad förstaplats med vinet, så klart). Men, är det bara en sak du ska komma ihåg, så är det att aldrig beställa en “cappuccino på maten”. I Italien anses cappuccinon vara en frukostdryck som endast konsumeras på morgonen tillsammans med en croissant eller brioche. Efter maten är espresso (caffè på italienska) det enda som accepteras – eventuellt fläckad med lite mjölk, d.v.s. en caffè macchiato.

5. Kaffe till efterrätten? Nej, det kommer sist i måltiden

När vi ändå är inne på kaffe-temat, kan vi bocka av en till. Hemma i Sverige är vi vana vid att bli serverade kaffet till efterrätten, men det samma gäller inte i Italien. Espresson anses nämligen accelerera matsmältningen, och därför ska den serveras allra sist i måltiden, även efter desserten. Så, om du inte får kaffet och desserten samtidigt, så ska du inte tro att det beror på dålig timing i köket – det är bra så det ska vara.

6. Ketchup och pasta är inte en match-made-in-heaven

Ketchup och pasta är en kombination som chockar gemene italienare. Trots att ketchup och tomatsås har samma grund (tomater… dah!), så är den ena helt oacceptabel på pastan, medan den andra troligen är Italiens mest förekommande vardagsmat. Och att toppa köttfärssåsen – en sås som ska koka i flera timmar för att få fram rätt smaker – med ketchup, inte bara chockerar italienarna, det anses också vara respektlöst mot personen som lagt ner sin själ i såsen. Nej, spara ketchupen till dina pommes frites.

7. Spaghetti och köttfärssås? Nej, tagliatelle al ragù

Det här, handlar inte bara om att du ska kalla rätten vid dess italienska namn. Den stora skillnaden är vilken pastasort du använder till din sås. I Italien finns det över 200 olika sorters pasta, och varje pasta har sin sås – eller tvärtom, varje sås har sin pasta. Faktum är att pastan är utformad på olika sätt för att olika såser fäster sig bättre till olika former. Det är en artform i Italien att veta vilken pasta som ska serveras till vilken sås – och spaghetti till köttfärssås är helt fel. Tagliatelle ska det vara (eller möjligen dess något bredare vän, fettuccine).

Recept köttfärssås
Det här är en vanlig syn i de svenska hushållen: spaghetti med köttfärssås. Men i Italien är kombinationen helt fel.

8. Caesarsallad, Pasta Alfredo och Kebabpizza är definitivt inte italienska rätter

Om du kommer till Italien och förväntar dig att få smaka på en äkta Caesarsallad, en äkta Pasta Alfredo eller en äkta Kebabpizza, ja då kommer du att bli besviken. Dessa rätter är bara några bland många anrättningar, som utomlands anses vara av italienskt ursprung, men som i Italien mer eller mindre är okända. Just Pasta Alfredo (tagliatelle med en sås på smör och parmesan) är en av de mest kända “italienska” rätterna i USA, medan den i Italien inte ens existerar. Det samma gäller vår Kebabpizza, som troligen är en av de mest populära pizzorna i Sverige, men som ingen italiensk pizzaiolo (pizzabagare) med respekt för sig själv och sitt lands matkultur skulle servera. Och pizzasalladen behöver jag väl inte ens nämna…?

9. Be aldrig om salladsdressing

I Italien tror jag knappt det finns något som heter salladsdressing – här består den ultimata smaksättningen av salladen av en perfekt kombination av olivolja och vinäger – och möjligen lite salt och peppar. Låter det tråkigt? Då har du inte provat en äkta italiensk olio e aceto (olivolja och vinäger) – det finns oändliga varianter, den ena mer intensiv i smaken än den andra. Men använd det sparsamt – en olivolja ska aldrig ta över smakpaletten, den ska hjälpa till att fördjupa smakerna som redan finns.

Olivolja
Olja och vinäger är den enda typ av dressing du blir serverad till din italienska sallad…

10. Sist, men inte minst: ta dig tid att njuta av maten och ditt sällskap

Även om maten är en stor del av den italienska kulturen, så finns det något som är viktigare: familjen. Att sätta sig ner tillsammans vid ett stort bord och äta en måltid tillsammans, handlar till syvende och sist inte om maten du äter, utan att du får spendera tid tillsammans med nära och kära. Kanske är det just av denna anledning som man in Italien serverar fyra rätter, istället för tre – ju längre måltiden varar, desto mer kvalitetstid med familjen. Kasta inte i dig maten. Slå dig ner, luta dig tillbaka, och njut av livet på bästa vis.

Sådär. Nu har du koll på de 10 budorden vid det italienska matbordet, och du är nu mer än förberedd till nästa gång resan går till Italien.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Italien

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer