Dolce far niente – eller konsten att göra ingenting

Italienarna är världsmästare på konsten att göra ingenting – dolce far niente. Men vad ligger bakom detta fenomen? Vilka kulturella skillnader är tydligast mellan oss skandinaver och italienarna? Låt oss dyka ner i den italienska livsstilen och ta reda på vad vi har att lära från varandra.

Jag har kört åtskilliga hundratals mil och besökt samtliga regioner i Italien. Ingen resa har passerat utan att jag fascinerats av italienarnas sett att vara, arbeta och uttrycka sig. Skillnaderna är enormt stora mellan norra och södra Italien, både vad det gäller kultur, business och levnadsstandard. Kanske nickar du redan igenkännande? Du har kanske precis som jag, gått runt i en gammal genuin stad i Italien och förbluffats över den sköna stämningen och atmosfären, där stress och hets är lika ovanligt som det är vanligt i Sverige.

Det businessfokuserade norra Italien

I norra Italien är man betydligt mer influerad av norra Europa, inte minst närheten till Tyskland har gjort att norditalienarna blivit mer affärsmässiga och insett vikten av hög servicenivå med ordning och reda. Som exempel kan nämnas industristaden Turin med Fiat i spetsen, mode- och affärsmeckat Milano, men även Verona som är en av Italiens viktigaste städer när det gäller internationella mässor. Både marmormässan och vinmässan Vinitaly lockar besökande från hela världen till Verona.

Milano er uden sammenligning Norditaliens kommercielle centrum
Milano är utan jämförelse Norditaliens kommersiella centrum

Milano står i en klass för sig. 45% av regionen Lombardiets näringsliv återfinns i staden. Bl.a. kan nämnas stora mediaföretag, telebolag som Rai och Mediaset samt världsberömda modehus som Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Prada och Gianni Versace. Utöver detta har vi bilfabrikanten Alfa Romeo och de båda fotbollsklubbarna AC Milan och Inter som är stora varumärke världen över.

Syditalien – mer än organiserad kriminalitet

Någonting händer när man kör från Rom och fortsätter söderut. Om du själv någon gång kört på den stora A1 motorvägen i riktning mot Napoli, har du säkert fått samma känsla som mig, inte minst när man väl anländer till den kaosartade, fascinerande och livliga storstaden i regionen Campania. Men vad är det som händer, vad är det som förändrar sig mot norr?
Enligt min mening blir armrörelserna större, tonen högre och passar det inte så kan du bokstavligen vända på klacken. Allting naturligtvis med en stor glimt i ögat. En del vill nog höja lite på ögonbrynen, mena att det är en myt och lite överdrivet. Knappast! Napoli är i min värld en ouppfostrad barnrumpa som tillåts göra som hen vill.

En gade i Napoli
En gata i det kaotiska, anarkistiska, men samtidigt också lugna Napoli

Men det är också en stad, som bjuder in till en storstadssemester, du sällan kommer uppleva någon annanstans i Europa. Att den lokala maffian Camorra haft sitt högsäte i just Napoli är kanske inte så märkligt. Svarta pengar och lusten att arbeta svart (samt olusten att betala skatt) har vilat som ett tungt ok över Napoli och resten av Syditalien.

Det enkla svaret?

Men varför? Är det så enkelt att man i Syditalien har en kultur att varje krona ska hamna i egen ficka, och resten av tiden vill man slappa med vännerna på den lokala tavernan eller caféet? Jag tror svaret vilar i historien och det faktum att Syditalien influerats av alla världens folk som genom tiden alla satt sin prägel på kulturen och livsstilen.

Italienske arbejdere tager sig et hvil
Italienska arbetare tar sig en paus

Dessutom skiljer sig inte Syditalien från flera andra länder i Sydeuropa. Titta på Grekland, Spanien och Portugal – länder som alla tampas med ekonomiska svårigheter och oviljan att arbeta, eller kanske snarare oviljan att betala skatt. Denna ovilja eller okunnighet måste länderna i Sydeuropa ta på allvar och få rätsida på snarast. Först då kan man åter igen kosta på sig att slappa med vännerna på den lokala tavernan eller caféet.

Familjen – den italienska grundstenen

Under mina levnadsår i Italien kom jag så nära en italiensk familj man överhuvudtaget kan som utlänning. Att få bo och leva med italienare i Italien ger en unik inblick i det starkaste som finns för italienarna, nämligen familjen.
Jag förstod snabbt att det finns mer än ekonomiska anledningar eller bostadsbrist som anledning till att man som vuxen bor hemma hos sina föräldrar tills man själv träffat den rätte. Banden till sina föräldrar (framför allt till la Mamma) är otroligt starka.

Familielivet betyder alt i Italien og især moderen har en særlig status i hjemmet
Familjelivet betyder allt i Italien, och framförallt mamman har en särskild status i hemmet

Mammans ord är ofta lag (naturligtvis ofta förankrat hos pappan) och i Italien är det fortfarande mycket vanligt att det är Mamman ensam utan inblandning av Pappan som står för matlagningen i hemmet. Här kan man se en stor skillnad mellan Sverige och Italien. I Sverige blir samhället och familjelivet allt mer jämställt där pappor vabbar, lagar mat och städer i samma utsträckning som mammorna gjort tidigare. I Italien är situationen fortfarande den att det är mamman som står för matlagning och hemmets sysslor. Begrepp som casalinga (hemmafru) som för oss svenskar låter gammalmodigt och omodernt är fortfarande ett naturligt och okontroversiellt begrepp i Italien.

Kulturskillnaden

Kan vi då se en förändringens vind blåsa över Italien? Jag är tveksam till det. Den starka matkulturen, inte minst regionalt där man sätter en ära i hemlagad och vällagad mat är omöjlig att rucka på. Denna ära och inte minst stolthet kommer italienarna aldrig kompromissa med.

Det store italienske frokostbord
Det stora italienska lunchbordet med hemlagade rätter

I Sverige där emot har en allt mer stressad vardag gjort att snabbmaten breder ut sig i ett rasande tempo. Där vi i Sverige stolt slår oss för bröstet för ett allt mer jämställt samhälle förlorar vi i maten vi stoppar i oss. Tiden räcker inte till för att både mamman och pappan ska göra karriär, hinna hämta barn på dagis för att sedan ställa sig vid spisen och laga mat som hela familjen äter tillsammans. Italienarna kommer aldrig sälja sig till snabbmaten på samma vis som vi gjort i Sverige. Det är också därför det finns ytterst få snabbmatskedjor i de italienska städerna medan de fortsätter sitt intåg i Sverige.

Den svenska semestertrenden

Jag talar med kunder som vill resa till Italien dagligen. En tydlig trend visar att vi svenskar i högre grad söker oss till den italienska landsbygden. Uttryck som ”lugn och ro”, ”lokalt kök” och ”det äkta Italien” blir allt vanligare önskemål till semestern.
Vi har börjat lära oss uttryck som ’agriturismo’ som betyder lantställe med någon form av egenproduktion. Här kan du läsa min kollega Louises spännande artikel om agriturismo i Italien.

En ældre italiensk dame lever det rolige liv i en mindre italiensk by
En äldre italiensk kvinna lever det ljuva lugna livet i en mindre italiensk stad på landet

Vi vill vistas i naturen, äta god vällagad mat som ledsagas av lokalt producerade viner och inte minst slå oss ner på det lokala torget i en liten stad där livet går sin stilla gång.

För när allting kommer omkring, vad är bättre på semestern än att ”känna lugnet och göra ingenting” – dolce far niente. Förhoppningsvis kommer vi finna balans även i vardagen, stressa mindre och hitta tillbaka till den svenska husmanskosten som vi i generationer mått så bra av.

Vill du spendera en semester i Italien utan stress?

Du kan läsa mer om en semester i det autentiska Italien här, eller se alla våra agriturismi här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer