Gå inte miste om Cividale del Friuli

Cividale del Friuli finns med på UNESCOs världsarvslista.
Cividale del Friuli finns med på UNESCOs världsarvslista.

Låt oss fastslå en sak på en gång: de flesta kvinnor älskar städer där man kan shoppa (mig inklusive)! Men det innebär inte, att staden kan se ut hur som helst, för det ska ju också vara trevligt att ta en kaffepaus på ett mysigt café. Och helst utomhus i solsken på ett torg omgivet av vackra gamla hus. Och så ska dukarna på caféets bord naturligtvis också vara rena, och helst i någon fin färg. Och en lokal marknad hade också varit härligt. Och… och…

Vem säger, att vi kvinnor är krävande?

En medeltida pärla

Jag besökte den norditalienska staden Cividale del Friuli en solig morgon, utan att veta att jag var på väg till en sann medeltida pärla som skulle uppfylla alla ovanstående önskningar. Jag hade dock hört, att staden var ganska unik i sitt slag här i regionen Friuli, bland annat för att den år 2011 blev upptagen på UNESCOs prestigefyllda lista över kulturella världsarv.

Smukke Cividale del Friuli
Vackert i Cividale del Friuli

Men att det också skulle vara en trevlig stad, men fina välskötta blomsterarrangemang överallt, vackra torg, pastellfärgade hus och ett stort urval av läckra butiker – det hade ingen berättat för mig.

Molto caldo

Jag hittade snabbt fram till stadens trevligaste torg, Piazza Paolo Diacono, som bjöd på flera caféer och restauranger med utomhusservering. Här serverades jag en cappuccino, som var precis så molto caldo (mycket varm) som jag ville ha den. Ahh, förmiddagen under parasollens skugga hade redan börjat bra. Tyvärr missade jag stadens lokala marknad, som också tar plats på detta torg, då den bara sker en gång i veckan, på lördagar.

Piazza Paolo Diacono i Cividale del Friuli
Stadens centrala torg, Piazza Paolo Diacono

Lyckligtvis kunde jag här sitta och njuta av utsikten till det dekorativa utställningsfönstret hos strumgiganten Calzedonia, allt medan jag drömde om alla de fina strumpor jag skulle köpa ögonblicket efter. Och jag som trodde, att denna italienska butikskedja endast fanns i storstäderna!

Strumpinköp och kulturarv

Jag skulle snart få redan på, att man har koll på mycket mer än kulturarv och välansade blomsterrabatter här i Cividale del Friuli. Med tanke på stadens ganska lilla storlek, är här som tidigare nämnt en hel del butiker. Och då turisterna ännu inte riktigt har hittat hit, slipper du alla de butiker som säljer souvenirer i lite för färgglad plast.

Man kan knappt kalla strumpinköp för kulturarv, men någon typ av arv är det väl? Såhär kvinnor emellan…?!

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Cividale del Friuli här

Written By
More from Marie B.

Italienarna och deras mobiler

Pip-pip låter det från vänster och ett meddelande rullar in på mobiltelefonen...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *