Glass i stora lass – få en inblick i den italienska glassvärlden

Gelato i Italien
Du kan ikke rejse til Italien uden at prøve de lækre is. Foto: Alexis rodriguez - Unsplash

Namnen på de italienska glassmakerna är många, och vi kan väl alla nämna ett par, tre stycken. Kanske är favoritglassen stracciatella, zuppa inglese, cassata eller den krispiga nocciola, söta bacio eller klassiska sorbetto al limone. Det finns helt klart något för var och ens smak.

I denna artikel ska jag försöka ge dig en inblick i den italienska glassvärlden (som kanske får det att vattnas i munnen på dig), så att du vet precis vad du ska göra, nästa gång en cono (strut), brioche (söt bulle med glass) eller coppa (bägare) ska beställas på glassbaren i Italien. Men först lite italiensk glasshistoria.

Den italienska glasshistorian i korta drag

Den italienska glassen har en lång historia, och lusten till dessa kalla sötsaker, kan dateras hela vägen tillbaka till Horats (65-8 f.Kr) samt Virgilis (70-21 f.Kr) tid. Både beskriver hur de stora isblocken från kallare destinationer graverades och användes både till att kyla varor, men också till att laga en sorts glassdrink av krossad is och fruktsaft, eller dåtidens lyxvaror som honung och mjölk. Något, som idag på våra breddgrader kanske mest liknar en slushie, och där frukt, mjölk och honung tyvärr är utbytta mot e-nummer, men som fortfarande avnjuts i stor utsträckning i Italien under namnet “granita”. Men experimenterade också med att producera det som vi känner till som sorbet, genom att frysa ner snö och blanda det med fruktmos och honung – en av Kejsar Neros (37-68 f.Kr) absoluta favoriter. Det sägs vara han, som uppfann sorbeten, men det är egentligen fel, för andra källor visar att kineserna har gjort samma sak i årtusenden.

Och det är framförallt kinesernas glassmagi, som i slutet av 1200-talet för i gång glassvågen återigen i Italien, då upptäcktsresanden Marco Polo kom hem från sin långa tur runt världen med ett oemotståndligt recept på glass. Glassen vinner mer och mer mark – först i de mer adla kretsarna, och senare också hos hela befolkningen. Den kalla rätten, hade bland annat en viktig roll på bröllopsmenyn då den florentinska prinsessan Katarina af Medici (1519-1589) som 14-åring blev gift i Frankrike med Henri de Valois; man tog då med flera glassmaskiner från Italien. Dessvärre stannade kylen inte bara i glassen – utan också i deras förhållande…

Is-vafler i Italien
Kom ihåg, att om du vill beställa en glass i våffla, så heter strut “cono” på italienska…
Italiensk is
Du kan också välja att äta glassen ur en bägare som denna kvinna; du ska du använda orden “coppa”, eller “coppetta”.
Italiensk isbar
Det finns mycket att välja mellan i en en italiensk glassbar. Längre ner i artikeln kan du se de vanligaste smakerna i Italien…

I takt med att glassens popularitet steg utanför Italiens gränser, blev glassens konsistens också mer krämig, som vi känner till den idag. Tack vare ett par italienska pionjärer , Sig. Costelli och Sig. Couteaux, skedde det mycket för glassens utveckling framförallt på 1600-talet, då de i Paris jobbade med att förfina produktionsmetoderna och göra glassen till något mycket eftertraktat. Framförallt den franska (sol)kungen Ludvig XIV (1638-1715) och hans hov tog till sig glassen. Idag är glassen lyckligtvis något som alla kan njuta av, variationerna är många och den italienska glassen är älskad av många – oavsett varifrån i världen du kommer ifrån.

“Nästa man på tur! Vad får det lov att vara?

Det kan tyckas vara rätt oöverskådligt att komma in i en överfylld glassbar i Italien och knappt få plats att komma fram och läsa namnen på glassmakerna i montern. Ofta råder det en “först-till-kvarn-betjäning”, och för den blyga och kö-orienterade nordbon kan det därför ta sin lilla tid innan man får expeditens uppmärksamhet – för här tar man till alla knep, och italienarna är små, snabba och erfarna glasskonsumenter som inte är blyga att tränga sig före i kön. Därför kan det löna sig att invester lite tid på en kort hemmastudie för att göra upplevelsen i glassbaren i Italien lite bättre. Och vem vet, om du försöker att beställa din glass på italienska, så kanske det utlöser ett leende hos expediten som belönar dig med en extra kula för insatsen – man kan ju alltid testa!

Här kommer en genomgång av de vanligaste smakvarianterna och klassikerna:

Amarena: Mjölkglass med körsbär och körsbärssås.

Bacio (’batcho): Uppkallad efter de berömda chokladkyssarna från Perugia i Umbrien. En god chokladglass med hasselnötter och nougat.

Cassata siciliana: Glass lagad med ricottaost och kanderad frukt, och ibland med marsipan.

Fiordilatte: Traditionell mjölkglass utan vaniljsmak.

Nocciola (‘notchola): Mjölkglass med hasselnötter.

Puffo (betyder “smurf”): Sällsynt smurfblå glass – antalet e-nummer är okänt

Stracciatella (’stratchatella): Vaniljglass med chokladbitar.

Tiramisù (betyder “ryck upp mig”): Mjölkglass med espresso, mascarpone och marsala. Om du vill lära dig laga Tiramisù (kakan, inte glassen), så hittar du Mamma Luisas recept här.

Zuppa inglese (betyder “engelsk soppa”): Mjölkglass med kräm, kakao och mjuka kakbitar.

Många upplever att den italienska glassen ligger lättare i magen än den svenska versionen. Förklaringen kan vara att italiensk glass är gjord på mjölk, medan den traditionella svenska glassen är gjord på grädde. Och väljer du en sorbet helt utan mjölk, känns den kanske ännu lättre då vätskan är vatten och fruktsaft.

Citron-is dekoreret med mynte
Citronglass dekorerad med mynta.
Italiensk is med jordbær og citron
…och här med jordgubbar OCH citron…

Glass-parlör

Här hittar du några användbara glass-glosor, som du kan använda om du vill försöka dig på att beställa glassen på italienska:

Glass = gelato
Kassa = Cassa
Kvitto = Scontrino
Strut= Cono
Mjuk bulle = Brioche
Pannkakor= Crepes
Bägare = Coppa
Pappersservett = Fazzoletto di carta
Sked = Cucchiaio
1 smak = Un gusto
2/3/4 smaker = Due/tre/quattro gusti
Mjök = Latte
Frukt = Frutto
Sorbet = Sorbetto
Nötter = Noci (’notchi)
Krossad is med saft = Granita
Milkshake/smoothie = Frullato
Utan socker = Senza zucchero
Tack = Grazie
Den är god! = È buono!
Jag tycker inte om den = Non mi piace

Iskalla tips

Tips nummer 1: Kom ihåg, att när du köper din glass i Italien, så vänder du dig först till kassan och meddelar vad du vill köpa. Därnäst betalar du och får ett kvitto. Detta tar du sedan med dig till glassmontern och ger et till expediten så att hon/han kan se vad du har betalt för. Sedan meddelar du henne/honom vilka smaker du vill ha.

Tips nummer 2: Några glassbarer i Italien lagar glass på det enkla, men också trista sättet. De blandar smakessenser i pulverform med en neutral mjölkmassa och woops så är glassen klar. En sådan bananglass har inte sett skymten av bananer och smaker också lite syntetiskt. Och vem vill äta en nötklass utan att det knaprar lite? Jag rekommenderar er därför att ni noga väljer en glassbar där ni vet att det används endast äkta vara i produktionen. Ett bra tips är att leta efter skylten “Artigianale”, samt se var de lokala köper sin glass.

Vill du veta mer om italiensk glass?

Då kan du läsa Mamma Luisas recept på hur du gör din egen rosmarinsglass här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer