Gör dina egna italienska tryfflar – recept från glassbaren L’Angolo di Gelato i Florens

Chokladtryffel
Den här italienska chokladtryffeln får det att vattnas i munnen...

Tartufo är ursprungligen en fransk delikatess, men idag även en klassisk smakvariant på italienska glassbarer. Hos några glassproducenter är tartufo en gräddglass med frukt (t.ex. körsbär) eller nötter i mitten som blandas med delikat choklad. Tartufo kan också, som i detta fall, vara små delikata tryffelbollar, som serveras som dessert eller kanske som ett sött tilltugg till kaffet.

För att missförstånd inte ska uppstå i Italien, och du slutar med fel storts tryfflar i handen, kan dessa tryffelbollar också kallas Tartufo Dolce.

Här kommer ett recept på tryffel från glassbaren L’Angolo di Gelato i Florens, de är mästare på detta bakverk, om du frågar mig.

Fakta:
Tid: ca. 2 timmar
Antal: ca. 20 tryfflar

Ingredienser:

  • 250 g mörk choklad (70 % kakao), finhackat
  • 1¼ dl grädde
  • 20 g smör (rumstempererat)
  • Florsocker eller kakaopulver
  • evt. 5 cl Cointreau
  • evt. en halv vaniljstång

Koka upp grädden – eventuellt med en halv vaniljstång, om du föredrar den smaken. Häll den finhackade chokladen i en skål och häll över den varma grädden. Tillsätt det rumstempererade smöret och blanda ihop ingredienserna till en blöt smet (tillsätt också spriten i detta skede, om du önskar).

Låt smeten svala, tills massan hårdnar – det tar en cirka en timmes tid.

När massan är kall, rullas den till små bollar, därefter toppas de med florsocker eller kakaopulver, och serveras strax därpå – om de inte serveras direkt, ska de förvaras i kyl.

Du kan som variation till ovanstående recept, välja att smälta chokladen innan den blandas med grädden. En tredje variation, är att även blanda ner hackade hasselnötter – eller en annan favoritnöt – i smeten (cirka 140 gram till denna blandning).

Buon Appetito!

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Här får du recepet på panna cotta

Äntligen ska vi laga en dessert tillsammans; och det är inte vilken...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *