Har du någonsin smakat på söta ravioli med ricotta och rom?

ravioli_med_ricotta_og_rom_mama_luisas_koekken_ss
Har du någonsin smakat på söta ravioli med ricotta och rom?

Ravioli dolci con la ricotta al rum är ett klassiskt italienskt recept, som många av de italienska regionerna hävdar kommer från just deras territorium. Därför finns det en sardisk version med russin i, som ringlas med flytande honung; eller i en extravagant version med chokladbitar i, som är en unik karnevalsspecialitet i och omkring Lazio.

Sicilien blandar man frutom choklad, också i suckat (kanderade skal från citrusfrukter) och apelsinskal i fyllningen, tillsammans med kanel, och formar dem sedan som halvmånar. Det vill säga, men stansar ut stora cirklar, placerar fyllningen på den ena halvan, viker över den andra delen, och stänger dem som vi beskriver här nere. I andra regioner föredrar man att ersätta kanel med kakaopulver, och formar dem som vanliga ravioli – alltså kvadratiska. Endast fantasin sätter gränser vad gäller fyllning och utformning. Personligen, föredrar jag dem så här:

Fakta:
Tid: ca. 35 min (30 min förberedelse, 5 min koktid)
Antal portioner: 4

Ingredienser:

Till degen:

  • 350 g mjöl
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 1½ -2 dl mjölk
  • 40 g strösocker
  • Salt

Till fyllningen:

  • 350 g ricotta
  • 180 g strösocker
  • 1 g malen kanel
  • 1 citron
  • 4 cl god rom

Dessutom:

  • Florsocker till dekorering
  • Olja till fritering

Gör så här:

Starta med degen: blanda mjöl, 1 helt ägg och 1 äggula, 1 msk smör, 1-2 tsk strösocker, 1 nypa salt och så mycket mjölk som behövs för att absorbera mjölet. När degen har en bra konsistens, som inte klistrar, rullas den ut, gärna flera varv i en pastamaskin, så att den blir fin och tunn. Därefter skär du ut plattor – du kan ju själv bestämma bredden och storleken på dem.

Över till fyllningen: vispa ihop ricotta med strösocker, kanel, skalet på en ekologisk citron (rivet) och rom. Ta en sked och lägg fyllning på hälften av plattorna. Lägg sedan på den andra hälften plattor på varje fylld platta, så att kanterna ligger parallellt. Pressa ihop kanterna och pricka därefter kanten med en gaffel eller annat redskap, om du önskar ett särskilt mönster. Igen – endast fantasin sätter gränser.

Fritera dem i en panna med varm olja, tills de blir gyllene, och låt dem droppa av på en bit hushållspapper. Pudra till sist över florsocker på den varma raviolin och servera dem direkt. Du kan eventuellt ringla över flytande honung, som de gör på Sardinien.

Buon appetito!

Vill du har fler recept från det italienska köket?

- då ska du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev som är fullt med tips från Italien, bland annat en massa recept, och reseinfo till en semester i Stövellandet
Taggar från inlägget
, ,
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Läs dig baka mandelkakorna ”brutti ma buoni”

Den svenska superkocken Stefano Catenacci gjorde sig själv känd för några år...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *