Har du smakat på sicilianska köttbullar med vitt vin, citron och lagerblad?

Köttbullar Sicilien
Har du smakat på sicilianska köttbullar med vitt vin, citron och lagerblad?

Om du ännu inte har provat dem, så vill jag varmt rekommendera dig att laga dessa alternativa sicilianska köttbullar nästa gång du vill äta något som får det att vattnas i munnen, bara genom att tänka på det. Dessa köttbullar innehåller många av de klassiska syditalienska ingredienserna.

Trevlig matlagning, och smaklig spis!

Fakta:
Tid: ca. 30 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 250 g blandfärs
  • 50 g färskriven pecorino
  • 50 g brödsmulor av ljust bröd (alternativt ströbröd)
  • 4 msk persilja
  • ½ ekologisk citron, rivet skal och juice
  • Salt
  • 1 ägg
  • 25 g vetemjöl
  • Olivolja
  • 1 glas vitt vin
  • 4 sönderrivna lagerblad

Gör så här:

Blanda köttfärs, ost, brödsmulor, persilja, citronskal och salt i en skål och rör samman till en fast smet. Tillsätt ägg och forma färsen till köttbullar. Vänd dem med lätt hand i mjölet, så de täcks av ett tunt lager.

Värm upp lite olja i en panna och stek köttbullarna på jämn värme i cirka 10 minuter, tills de är ljusbruna på alla sidor. Skaka pannan till och från, så att bollarna inte fastnar. Häll i allt vin, höj värmen lite, och fortsätt skaka pannan, denna gång så att vinet fördelar sig. Låt det koka upp, så att alkoholen avdunstar. Häll på vatten, så att det precis täcker bollarna – håll inte igen!

Tillsätt lagerbladen och låt såsen puttra tills den har kokt in och blivit lite sirapsliknande i konsistensen. Tillsätt citronsaft och låt det koka in, men inte för länge – då blir såsen för tjock. Sedan lägger du upp köttbullarna med sås, citronskivor och lagerblad som dekoration. Det är gott att servera till spaghetti (eller färsk pasta) eller ugnsrostad potatis.

Se alla våra semesterbostäder och hotell på Sicilien här

Vilket vin kan du dricka till?

Vår vinexpert Johan Seifert Teide ger dig här sina tips på vilka viner du kan servera till rätten:

Det det är på tal om ett ljust genomstekt kött, i kombination med citron och vitt vin, skulle jag rekommendera att friskt vitt vin med en moderat fetma och en härlig syra. Eftersom vi är på Sicilien, och jag gärna vill servera ett lokalt vin till maten, skulle jag omedelbart välja en Grillo – ett lokalt vitt vin som har börjat växa i populäritet på grund av dess friskhet. Stilistiskt kan den jämföras med Sauvignon Blanc, då den har samma grundläggande karaktär med en dominant fruktsyra och kraftig arom.

Alternativt skulle jag försöka få tag på ett vitt vin från Etna, som är baserat på en druva som heter Carricante. Den har också samma friskhet, men får en något mer robust struktur då den odlar i vulkanisk jord, något högre över havet, och därmed i ett svalare kliat än vi normalt sammankopplar Sicilien med.

Buon Appetito!

Skulle du vilja ta emot fler italienska recept?

- då ska dy trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev, som inte bara innehåller tips om italiensk kokkonst, utan också en massa restips till din semester i Italien!
Tags from the story
Written By
More from Mamma Luisa

Prova choklad- och mandeltårtan från Capri

Har du ofta drömt dig bort till den vackra Amalfikusten och den...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *