Historien om en målinriktad man

Spannmål
Giuseppe Li Rosi bland de nya spannmålsanläggningarna på Stazione Sperimentale di Granicoltura di Caltagirone.

En gång i tiden var Sicilien Romarrikes spannmålskammare, vars rika jord gav mat till miljoner av människor, och samtidigt skapade ett stort välstånd på ön. Idag är ser verkligheten annorlunda ut, för den industriella utvecklingen har utarmat jorden, minskat det ekonomiska utbytet och givit dåliga födovaror. Då Giuseppe Li Rosi, efter sin fars död, tvingades börja arbeta med hans fars lantbruk, gick det snabbt upp för honom, att det inte var särskilt mycket kontakt med naturen längre…

Jag besökte i maj 2016 Giuseppe Li Rosi tillsammans med journalisten Cecilie Marie Meyer, som bland annat skrivit (den danska) guideboken “Turen går till Sicilien”. Det var en ny – och samtidigt gammal – bekantskap med hans arbete, då jag själv har odlat några av de gamla spannmålen på min lilla mark. Bilderna i denna artikel kommer delvis från vårt besök hos Giuseppe, och delvis från besöket på “Stazione Sperimentale di Granicoltura di Caltagirone”.

En ung sicilianer fjerner ukrudt fra markerne med de nye kornplanter
En ung sicilianare tar bort ogräs från de nya spannmålsanläggningarna.
Giuseppe Li Rosi blandt nye kornplanter på Stazione Sperimentale di Granicoltura di Caltagirone
Irrationell – eller helt enkelt en visionär? Här är Giuseppe Li Rosi bland de nya spannmålsanläggningarna på Stazione Sperimentale di Granicoltura di Caltagirone.

Giuseppe Li Rosi hade själv övergivit sin familjs marker, men då hans för gick bort och han ärvde egendomen, ställda han sig de sedvanliga frågorna, som dock fick nya svar. De multinationella företagen, som Giuseppes far köpte säd från, förespråkade behandlingen av markerna med masker, handskar och många andra medel, som helt avskar honom från egentlig kontakt med naturen. Giuseppe började att intresserade sig för orsakerna till denna frammarsch, och valde att gå en annan väg.

Han konstaterade rätt snabbt, att det höga utbyte han kunde få ut av sin jord, kostade honom så mycket i konstgödning och besprutningsmedel, att överskottet närmade sig noll. Samtidigt blev jorden fattigare och fattigare, och det kostade mer och mer för varje år som fick, att få ut samma produktion som förgående säsong. Hans övriga iakttagelser om samhällssjukdomar och allergiska reaktioner och intoleranser som t.ex. glutenallergi, gjorde att han provade att odla andra sädesslag än de som tidigare odlats.

Giuseppe och andra argonomer konstaterade, att trots att Sicilien i början av 1900-talet hade hela 291 olika spannmål, så var de idag endast möjligt att skaffa 52 av dem. De utgör 50 procent av Italiens spannmål och 25 procent av hela Europas. I jämförelse kan nämnas att det i USA odlas sex (ja, bara sex) spannmål. Varför odlar man inte alla de andra längre? För att hitta svaret på den frågan, började Giuseppe att producera dem igen, och konstaterade att han fick en mindre utbyte. Men han kunde också konstatera, att planterna var långt mindre drabbade av parasiter och fuktskador, och att mjölet som kom från dessa marker, var långt mer lättsmält. Han startade att experimentera mer och mer.

Sommeren er kommet, kornet er klar til at blive høstet
Sommaren är här, säden är redo att skördas.
Traditionelt arbejde med æsel for at skille korn fra hø
Traditionellt arbeta med åsnor, för att skilja kornen från höet.
En mark af gamle korntyper i Nebrodi-bjergene
En mark av gamle spannmålstyper i bergen Nebrodi.

Det finns en intervju med honom där han förklarar att han var tvungen att odla dessa typer av spannmål på samma hemliga sätt som man odlar marujana, eftersom de inte var registrerade i de nationella och europeiska registern. Han började så småning om blanda sig i politiken, tills han utsågs till ordförande för den regionala institutionen kallad “Stazione Sperimentale di Granicoltura di Caltagirone” (som översätts till Caltagirones försöksstation för odling av spannmål), vars ursprung går tillbaka till perioden mellan de två världskrigen. I samband med detta kunde han registrera spannmålen igen, och experimentera mer med dem. Han samarbetar idag med universiteten i Palermo och Florens, som skickar honom växter, spannmål och unga agronomer som lär honom hur man kan odla majs på en helt naturlig väg.

På Stazione Sperimentale di Granicoltura di Caltagirones marker, vilka ligger nära Giuseppes egna i Raddusa komun, arbetar man varje år med de nya spannmålen, och det experimenteras med dem för att se var de kan odlas genom att kombinera dem på markerna, så att plantorna hjälper varandra under olika väderförhållanden eller olika angrepp av parasiter. Det är sant, att den färdiga produkten kostar en hel del mer, och att största delen av av oss konsumenter fortfarande väljer de industriella varorna, men det är också sant att produktionen och användandet av de gamla spannmålen växer för varje år – och att nya kostvanor och ett förnyat intresse för råvaror av hög kvalitet gör det möjligt för Giuseppe och många andra bönder att utforska nya vägar.

Giuseppe har även själv arbetat hårt på fälten, och han har också arbetat för att distribuera de gamla sädesslagen bland de sicilianska jordbrukarna. Hans starkaste argument har varit att de kemiska medlen skulle kunna undvikas och att konsumenterna letar efter produkter som inte orsakar gluten allergier eller annan överkänslighet. Han har lyckats uppnå, att fler och fler marker idag odlas på ett naturligt vis.

Høsten går i gang
Skörden startar.
Vinden er med til at fjerne hø fra det sorterede korn.
Vinden hjälper till med att rensa spannmålen från höet.
Der er nu møllere og landmænd og bagere på Sicilien - og i resten af Italien - der udelukkende arbejder med de gamle korntyper
Det finns nu mjölnare, lantbrukare och bagare på Sicilien – och i resten av Italien – som arbetar uteslutande med de gamla sädesslagen

Det finns nu mjölnare, lantbrukare och bagare på ön – och i resten av Italien – som arbetar uteslutande med de gamla sädesslagen. De använder helt naturliga metoder för mjölproduktionen, och bakar med surdeg så att vi idag har möjlighet att avvänja oss från att äta “raffinerade” produkter som innehåller för mycket socker och salt.

De flesta av Italiens ekologiska grönsaker produceras på Sicilien, och det tillkommer fler och fler unga agronomer och jordbrukare som har flyttat långt för att kunna odla sina grödor utan användning av gödningsmedel och bekämpningsmedel. Många av dess bönder är inte än certifierade som ekologiska bönder… men det är en historia i sig, som vi kommer att tala om vid ett annat tillfälle!

Vill du själv åka till Sicilien och uppleva de ny-gamla spannmålen?

Då kan du läsa mer om ön här, eller kontakta en av våra experter på telefonnummer 040 60 60 499 för att få tips och råd om hur du bäst spenderar semestern på Sicilien. Du kan också skriva till oss genom att trycka här.

Tags from the story
Written By
More from Filippo

In-Italia öppnar upp för försäljning av flygresor till Italien

Med hela 1800 hotell, villor, semesterlägenheter och agriturismo-hotell på programmet, har det...
Read More