Hur gör man “la bella figura” i Italien?

San Gimignano_cover
Hur ska du som turist bete dig, för att smälta in bland de lokala italienarna? Få några användbara tips och råd här.

Känner du till de oskrivna reglerna i Italien? Hur man ska uppföra sig? Hur man ska avnjuta sin panino? Hur man går klädd?

Italien har, som alla andra länder, lagar och regler – men kanske ännu viktigare är, att de har ett hav av oskrivna regler, normer och traditioner som också ska respekteras. Italienarna är ett mycket hjärtligt folkslag, men de är rätt trötta på ouppfostrade turister. Roms borgmästare, Virginia Raggi, har till och med infört hårdare böter i hennes stad, vilket innebär att du kan få en bot på mellan 40€ – 240€ om du plaskar i källvatten, sitter på monument eller låter hunden dricka ur fontänen.

I Florens är det största problemet, att stadens besökare använder kyrktrapporna till att hålla pick-nick på, och därför har de infört åtgärder: två gånger dagligen spolas trapporna med vatten och tvål av lokala kommunalarbetare.

Men nu vill jag ju inte skrämma er från att aldrig våga åka till Italien, så därför har jag här samlat en rad tips som kan hjälpa er på vägen när ni ska fare la bella figura (bokstavligen: “göra ett vackert intryck”), så att du passar väl in med de lokala.

Kläder

Italienarna älskar mode, och värdesätter att se bra ut när du strosar runt på stan, eller går till kyrkan. På samma sätt, värdesätter de också att andra är välklädda. Du behöver inte nödvändigtvis bära Gucci eller Armani, men det ska synas att du har ansträngt dig lite innan du beger dig in till stan. Ta därför med ett par kyrk-kjolar och gå-i-stan-klänningar – och spara dina sandaler med tennisstrumpor och t-shirts till stranden eller vandringsturen.

Italiensk tøjstil
Italienarna uppskattar att du som besökare är välklädd…

Det handlar inte bara om att vara välklädd eller inte – faktum är att du i många kyrkor och kloster inte får komma in om du har bara axlar eller korta shorts/kjolar som visar knäna. Så om du har planer på att besöka några av Italiens alla vackra kyrkor på din resa, så måste du packa ner ett par sommarbyxor och en sjal eller tröja i resväskan, även om väderprognosen säger 33 grader…

Italienska glosor

Det finns inget som kan få en italienare att le så mycket, som när du briljerar med några italienska glosor du lärt dig innan avresan. Därmed inte sagt, att du behöver gå en intensivkurs italienska innan du ger dig av, men om du bara lär dig några av de viktigaste orden, som t.ex. grazie, mi scusi, buongiorno, buonasera och ciao, så kommer du långt.

Här kan du läsa mer om nyttiga italienska ord, samt hitta vår italienska miniparlör (den är naturligtvis gratis)

Personligen tycker jag också att det är viktigt att kunna beställa två öl och ett glas vitt vin – men det är ju en smaksak…

Parlør på italiensk
Det är bra att känna till några italienska glosor på semestern

Mat och kaffe

Italienarna älskar deras mat och vin! Och det finns många traditioner och normer du bör känna till kring det italienska matbordet.

Vi börjar med kaffet. Det heter inte en latte (för då ber du endast om en glas mjölk) – vill du ha en kaffe latte, då ska du be om just det: en caffellatte. Cappuccino och caffellatte dricker man dessutom endast till frukost, eller på förmiddagen innan klockan slagit 11. Om du vill ha en kaffe efter ett mål mat (lunch/middag), beställer du en espresso. Och så dricker man kaffet på caféet (i baren) eller på restaurangen – ser du någon springa runt med sitt kaffe i en pappersmugg på stan i Italien, ja då är det garanterat inte en italienare.

Här kan du läsa min kollega Louises artikel om den italienska kaffekulturen

På samma sätt, är det inte normalt att man äter mat eller glass på gatan, istället slår man sig ner och intar sin mat i lugn och ro. Generellt ska du bara gå ner i tempo, och slappna av, när du kommer till Italien. Det mesta tar lite längre tid, och man skyndar inte heller på den äldre damen som fumlar med pengarna i kassan; eller på servitören som ska hälsa på en bekant han har sett på gatan.

Kaffe i Italien
Italienarna har deras unika kaffekultur…

Till sist, finns det många rätter som kan beställas på en italiensk restaurang: antipasto, primo, secondo och dolce. Det är okej att hoppa över en rätt eller två men det anses inte alltid okej att endast beställa en pastarätt (primo). Och när vi nu pratar om pasta, så river man aldrig parmesan över en fiskpasta, och det finns inte heller något som heter spaghetti bolognese – det heter spaghetti (även om tagliatelle är vanligare) al ragù.

På kvällen äter de lokala middag först efter klockan 20, det är fortfarande för varmt för att äta tidigare än så. Därför kommer du att märka, att många restauranger öppnar först runt 19.30. Likaså stänger butikerna ofta mellan 13-16, samtidigt som caféer och restauranger öppnar sin lunchservering.

Betalning och dricks

I Italien gäller fortfarande konstaterandet cash is king och man betalar med kontanter – dock accepterar fler och fler ställen numera också kort, men oftast endast på större belopp. Vill du ha en kopp kaffe, en glass eller en tidning är det alltså kontanter som gäller. Likaså när det kommer till dricks – den ges också i kontanter.

Cafe i Italien
Det er god skik at give drikkepenge på en italiensk cafe

Det leder oss till den eviga frågan, när man besöker nya länder: hur mycket ger man i dricks? I Italien blir servitörer och chaufförer mycket glada, om du ger lite extra. Som huvudregel kan du på caféer och restauranger räkna med att ge cirka 10 procent av priset i dricks,  och i taxin kan du runda upp med några euro. Dock är det på många restauranger inkluderat en så kallad coperto på den slutgiltiga notan – det är en extrakostnad för plats och service, vilken måste betalas. Tycker du den summan är lagom, behöver du inte ge mer i dricks.

Slutligen vill jag bara påminna er om att det alltså är strängt förbjudet att bada, plaska eller dricka vatten från fontänerna i Italien, liksom det inte anses vara ok att slå sig ner på monument och kyrktrappor – framförallt inte med lunchpaketet!

Nu hoppas jag bara att ni vill ta med er några goda vänner på semestern, så att ni kan fare la bella figura och njuta av ledigheten.

Buona vacanza!

Resor till Italien

Är du på jakt efter ett trevligt ställe att bo på när resa ska gå till Italien? Du kan boka hela din resa till Italien online på vår hemsida – det är både billigt, säkert och enkelt. Här kan du söka på både flyg till Italien, hotell och semesterbostäder i Italien, samt en eventuell hyrbil i Italien, allt i vår sökmotor.

Tags from the story
Written By
More from Kristine

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *