Hur gör man en Tiramisù?

Tiramisù
Tiramisù är nog det närmsta man kommer en italiensk kult-dessert...

Är du en riktig gottegris? Tiramisù är kaffedesserten som samtliga italienska regioner gör anspråk på att vara ursprung till.

Om du letar i historieböckerna efter ursprunget till denna läckra dessert, med inslag av kaffe och söt mascarpone, så kommer du faktiskt få se att nästan samtliga regioner omnämns – alla åberopar sig rätten att kalla den deras. Piemonteserna anser att den kommer från deras breddgrader på grund av Savoiardi-kexens (också kallade Lady Fingers) ursprung i regionen. I Lombardiet hävdar man att den kommer från deras höjder på grund av mascarponens ursprung i regionen. Och så skulle vi kunna fortsätta…

Hemligheten bakom den goda desserten, anser många, ligger i likören – men även spritsorten varierar beroende på i vilken region tiramisùn tillagas: Marsala på Sicilien; Amaretto i Lombardiet; kaffelikör eller Vino Santo i Toscana, rom, cognac eller whisky i andra regioner…

Tillagning:

Antal personer : 6
Tid : ca. 1 timme + minst 2 timmar i kyl

Ingredienser:

  • 2 ½ dl grädde
  • 4 äggulor
  • 100 g florsocker
  • 1 vaniljstång, fröna
  • 2 geletinblad
  • 250 g mascarpone
  • 1 kopp italiensk espresso, eller motsvarande mängd starkt bryggkaffe
  • En skvätt likör, jag rekommenderar rom
  • Saft från ½ ekologisk citron
  • Ren kakao
  • 24 Savoiardi-kexs, även kallade Lady Fingers

Vispa grädden lätt och luftig. Blötlägg gelatinbladen i riktigt kallt vatten. Vispa äggulorna med vaniljfröna och florsocker till en porös äggsmet. Tillsätt mascarpone. Pressa bort vattnet från gelatinbladen och värm sedan dem i en kastrull över låg värme. Ta en del av mascarpone-blandningen, max 1 dl, och blanda med gelatinet medan det är ljummet. Vänd sedan ner gelatin-blandningen i resterande mascarpone-blandning. Därpå vänder du ner grädden och blandar försiktigt runt, utan att förlora luftigheten.

Låt smeten vila en stund i rumstemperatur, medan du blandar samman kaffe, likör och citronssaft. I denna vätska doppar du sedan alla Lady Fingers, ett efter ett. Montera ihop tiramisùn genom att lägga ett lager kaffedoppade Lady Fingers i botten på ett serveringsfat, varpå de pudras med kakaopulver, för att sedan lägga på ett passande lager mascarponekräm. Fortsätt så tills alla ingredienser är slut. Vi rekommenderar två lager av var.

Ställ sedan tiramisùn i kylen i minst två timmar, det går även bra att ställa i frysen. Pudra tiramisùn med kakao innan servering. Det här är en mäktig dessert och vi rekommenderar att tona ner den genom att servera ett svalt dessertvin, som är mindre sött, till.

TIPS: Har du inte en sil hemma, kan du med fördel använda en te-sil till att pudra över kakaopulver.

Buon appetito!

Skulle du vilja ha fler recept på italienska läckerheter?

Det får du om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev genom att klicka här!
Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Parmigiana di melanzane siciliana – auberginerätt med parmesan från Sicilien

Det råder meningsskiljaktigheter huruvida rätten härstammar från Napoli eller Sicilien, precis som...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *