Italien på kors och tvärs

Hur är det nu med Italien? Hur är det med världshörn, läge, avstånd, landskapstyper, regioner? I denna artikel ska fylla på dina Italien-kunskaper inför nästa resa till Italien. Här får du en massa fakta. Trevlig läsning!

Italien i tal

Italien ligger mitt i Medelhavet och har en cirka 7400 km lång kuststräcka, vilket faktiskt motsvarar det samma som i Danmark – trots att Danmark är betydligt mindre. Detta förklaras av att Danmark har så många kringelkrokar i form av fjordar och öar.

Italiens landskap är verkligen varierat. Här hittar du alla typer av landskap från platta slätter (t.ex. Po-slätten i norr och Il Tavoliere i Apulien), böljande vinmarker, öppna hav och stora vidder, syditalienska vulkaner, och så bergen i form av ryggraden Appenninerna som löper genom hela landet från norr till söder, samt Alpernas gotiska bergstoppar i norr.

Om du funderar på att köra från norr till söder, får du gå upp mycket tidigt, för från Brennerpasset i norr, hela vägen ner till södra Sicilien är det hela 1600 km – alltså hela 500 km längre än från södra Sverige till Italiens norra gräns. Det säger en hel del om landets dimensioner.

Regioner med särskild ställning

Italien är indelat i 20 regioner, t.ex. Toscana, Sicilien och Piemonte. Fem av regionerna är en särskild ställning och har således mer självstyre på en rad vitala områden, i förhållande till de andra regionerna. Grunden till denna status skylls på regionernas avsides placering, samt deras kulturella förhållande till andra områden.

Aosta er én af de fem italienske regioner med særstatus
Aosta är en av de fem italienska regionerna som har en särskild ställning. Också landskapsmässigt är regionen speciell…

Denna status tillfaller Sardinien, Sicilien, Aostadalen, Friuli Venezia Giulia och Trentino Alto Adige. Dessa regioner sätter stor ära i att bevara sina språk och kultur. Det talas bland annat sardiska och katalanska på Sardinien, franska i Aostadalen, tyska i Trentino Alto Adige och slovenska i Friuli Venezia Giulia.

Varje region i Italien har en regionshuvudstad, som oftast är den största staden i regionen, men inte alltid, vilket till exempel är fallet i Abruzzo, där L’Aquila är regionshuvudstad och inte den största staden Pescara. Regionerna är vidare uppdelade i provinser och därunder kommuner som den minsta förvaltningsenheten.

Kartan bedrar…

Kartan ser dock inte alltid ut, som man hela tiden gått och trott. Visste du t.ex. att Italiens sydligaste punkt, ön Lampedusa, både ligger längre söderut än Malta, och mycket närmare Tunisien än Italien? Ett annat bedragande element är, att de flesta tänker att Italien löper någorlunda från norr till söder, men stöveln svänger så mycket att Bari nere i Apulien faktiskt ligger längre norrut än storstaden Napoli – och om man flyger rakt norrut från Bari eller Brindisi flygplats, ja då hamnar man inte i norra Italien, utan i södra Kroatien – eller i Montenegro. Det är då geografiskt stof till eftertanke.

Vidste du, at Bari helt nede i Apulien rent faktisk ligger nordligere end kæmpebyen Napoli ?
Gata i Napoli. Visste du, att Bari hela vägen nere i Apulien, faktiskt ligger längre norrut än storstaden Napoli?

Grannländerna

Det flesta landsgränser är antingen markerade med en kustlinje, floder eller en bergskedja, och Italien är inget undandag. Italien gränsar i stort sätt till Medelhavet från alla håll, men mot norr markeras gränsen av Alperna. Från väster mot öster utgörs grannländerna av Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien, varifrån det är endast ytterligare 25 km till Kroatien.

Utlandet i Italien och Italien i utlandet

Italien är inte bara Italien. Landet omsluter nämligen två ikke-italienska stater: Vatikanstaten belägen i Rom och republiken San Marino, som är världens femte minsta land. Vatikanstaten är en stat i staden Rom, där den katolska påven och hans anställda bor. Vatikanstaten är världens minsta stat med sina 44,2 hektar och är en av Europas sista stater, som ännu inte har infört demokrati. San Marino ligger däremot mellan regionerna Emilia-Romagna och Marche nära Adriatiska Havskusten. San Marino, som på italienska heter Serenissima Repubblica di San Marino, är en av världen äldsta republikaner med en författning hela vägen tillbaka till 1263.

Vatikanstaten er verdens mindste stat med sine 44,2 ha og er en af Europas sidste stater, der ikke har indført demokrati.
Vatikanstaten är världens minsta stat med sina 44,2 hektar och är en av Europas sista stater, som ännu inte har infört demokrati

Men utöver de främmande staterna i Italien så ligger det faktiskt också en liten italiensk enklav utanför Italien. Inne i Schweiz, ligger en liten italiensk kommun, Campione d’Italia, som är avskild från Italien av Luganosjön och bergen, men som tillhör Como-provinsen i regionen Lombardiet. Enklaven är mindre än 2,6 km² stor och därför endast två gånger så stor som Vatikanstaten. Fågelvägen ligger Italien endast 1 km bort från Campione d’Italia.

Intresserad av fler fakta om Italien?

Då kan du besöka vår kategori “Visste du att…” här på bloggen, där du hittar massor av finurliga, nyttiga och roliga fakta om stövellandet. Visste du t.ex. att Europas största koncentration av orkidéer finns i Apulien? Eller att Sardinien är en av de områdena i världen som har den högsta genomsnittsåldern?

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer