Italienarna och deras mobiler

mobiltelefon
Italien är det land som har flest antal mobiltelefoner per invånare - de är med överallt, till och med på den eleganta restaurangen.

Pip-pip låter det från vänster och ett meddelande rullar in på mobiltelefonen på grannbordet. En annan mobil i lokalen spelar den välkända salsamelodi från en Nokia-telefon. Plötsligt svarar en man högljutt i en telefon och gestikulerar vilt medan samtalet fortskrider. Du sitter lugnt och intar en bit vällagad Saltimbocca på den fina restaurangen, och vad som händer runt omkring dig, är bara en helt vanlig situation Italien.

För även om man kan tycka att vi svenskar är tokiga i våra mobiltelefoner, så har vi ännu inte uppnått samma glädje som italienarna för denna lilla apparat. Varje italienare, med respekt för sig själv, skulle aldrig lämna huset utan luren, och även när man intar en middag på en finare restaurang, ligger mobilen till höger om tallriken, om det plötsligt skulle ringa. Det har i många år varit helt normalt, och inte något som ger arga blickar från grannbordet. Där flera caféer i Skandinavien skyltar med att påslagna telefoner är oönskade, kan man som turist i Italien sluta med att inta en middag tillsammans med flera olika ringtoner och stämmer som pratar med någon okänd.

Förkärlek för statussymboler
Undersökningar visar, att Italien är det land, som har det högsta antalet mobiltelefoner per invånare. Och det är heller inte tillfälligt. För italienare är ett storpratande folk, som älskar tillbehör och statussymboler som visar att man hänger med i modet. De sista årtiondena har nya trendiga statussymboler dykt upp i Italien – till en början handlade det om bilar och kläder, men de senaste 15 åren har det gått över till mobiltelefonen.

Där det i Skandinavien ibland är lite pinsamt att skylta med sina pengar och dyra vanor, har man lite andra värderingar söder om Alperna. Här är det helt rätt att visa upp sig som trendy och med exklusiva produkter som signalerar att man har koll. Även om överhuvudtaget inte behöver betyda att man har det gott ställt för att ha en mobiltelefon, så finns det otaliga dyra varianter som kan signalera att man har ett ekonomiskt överskott.

Intresserad av andra artiklar om folk och traditioner i Italien?

Besök då gärna vår kategori här på bloggen som heter Människor och Traditioner, där du bland annat kan läsa om hur italienarna går till bords, eller om hur religionen alltid varit viktig i italienarnas liv, vilket har gett många vackra kyrkor du än i dag kan besöka.

Tags from the story
Written By
More from Marie B.

Ett härligt ställe att återvända till

Mitt första möte med Agriturismo La Fenice var mycket positivt. Faktiskt så...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *