Italienska Rivieran eller Adriatiska havets norra kust?

Monterosso_2
Den karaktäristiska klippan i Monterosso på den Italienska Rivieran.

Om du vill åka på badsemester i norra Italien, och bo nära kusten med dess fina sandstränder, finns det två områden du kan åka till: Rivieran i Ligurien eller den norra kusten vid Adriatiska havet. Vid båda kuststräckor hittar du allt som behövs för att uppfylla den optimala familjesemestern. De hittar härliga stränder med solstolar och parasoll, hotell med pool, restauranger och butiker, underhållning och ett stort urval sportaktiviteter både på land och hav.

När nu båda dessa område kan uppfylla ditt behov vid en badsemester, hur ska du då kunna välja mellan de båda? Är det utbudet av semesterboende, städernas charm, aktivitetsmöjligheterna i området, de gastronomiska upplevelserna, landskapet eller stränderna som ska vara den avgörande faktorn?

Denna frågeställning ska jag hjälpa dig att besvara här nedan.

Därför ska du åka på semester till Adriatiska havets norra kust

Kusten längs norra delen av Adriatiska havet lockar varje år många turister från hela Europa, framförallt från de skandinaviska länderna. Många väljer detta ställe då du här hittar några av de bästa badstränderna i Italien, samtidigt som att köravstånden till området, och till diverse utflykter inom området, är överkomliga.

Lido di Jesolo
Stranden i Lido di Jesolo

De finns flera städer på denna kuststräcka, där de mest populära är Bibione, Lido di Jesolo och Lignano. Alla dessa tre städer är typiska badbyar, som ligger ut mot havet och har breda sandstränder. Centrum är centrerat kring stadens huvudgata, som oftast blir en gågata om kvällarna. Här hittar du allt du kan önska dig – massor av restauranger, ofta med menyer på flera språk; butiker med allt från designvaror till plastleksaker; och inte minst underhållning i form av spelmaskiner och karuseller.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Bibione.

Man kan inte säga att städerna på denna sträcka är charmiga och autentiska, då du inte hittar historiska medeltida centrum, museum eller andra kulturella utbud. Det råder dock inga tvivel om att här är fullt av liv och glada dagar, dock framförallt på sommarhalvåret. Din familj och du kommer därför aldrig bli uttråkade med allt som erbjuds i form av bland annat sportaktiviteter och underhållning.

Lignano
Bädorterna på Adriatiska havskusten erbjuder en mängs olika strandaktiviteter. Här ridning på stranden i Lignano…

De kilometerlånga, och breda, sandstränderna är ett kapitel i sig. Här står solstolar och parasoll uppradade sida vid sida i flera rader upp och ner på stranden, och medan barnen plaskar i vattnet eller bygger sandslott, kan du njuta av förfriskningar i din solsäng – om du inte funderar på att delta i en av de många strandaktiviteter som dagligen pågår. Det är inget tvivel om att dina barn kommer att älska dig för att ni spenderar semestern här.

Dessa badstäder är “designade” för att kunna rymma många besökare. Därför är de flesta boende placerade i resorts med pool och aktiviteter till både barn och vuxna. Dessa resorts ligger antingen mitt i staden, eller i lugnare miljöer i utkanten av staden.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Lido di Jesolo.

Vad erbjuder den Italienska Rivieran?

Många väljer att kombinera en semester i Toscana eller i södra Frankrike med en vistelse på den Italienska Rivieran, som sträcker sig längs Medelhavet från den franska gränsen och ner till grannregionen Toscana.

Blomsterrivieraen i Ligurien
Blomsterrivieran i Ligurien.

Den Italienska Rivieran är lockande på många vis. Inte nog med att de härliga sandstränderna bjuder in till badsemester, så ligger här också flera gamla städer med ett historiskt centrum, vilket kan täcka ett mer kulturellt präglat behov på din semester.

En del av Rivieran kallas Riviera dei Fiori – Blomsterrivieran, vilket kommer från att det i Liguriens mark odlas många olika arter av blommor, som kan ses i de stora växthusen som ligger utspridda i de gröna backarna. Det gröna, backiga, landskapet bjuder in till härliga utflykter i naturen – så när du bor på den Italienska Rivieran har du många naturupplevelser inom kort räckvidd.

Medan de små charmiga städerna längs kusten, med deras pastellfärgade hus, bjuder in till njutning och avslappning, så hittar du mer liv och rörelse i de städer som under årets gång har utvecklats sig till större badstäder.

Den italienske riviera
Santa Margherita på den Italienska Rivieran är en av många orter som både erbjuder badmöjligheter och kulturella upplevelser. Foto: Louise Laurenius ©

Det är bland annat städerna Pietra Ligure, Imperia och Alasio som lockar badgäster, både på grund av stränderna, men också på grund av handelslivet och urvalet av restauranger som finns i städerna.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Pietra Ligure här.

Den del av kusten som sträcker sig från Frankrike till staden Genova, består av en lång rad sandstränder av olika karaktär. Stränderna buktar sig längs kustbredden och skiftar utseende från bukt till bukt, där det på några ställen finns en bred och lång strand, medan den på andra ställen är smal och kort. När du tar dig vidare förbi Genova och ner mot Toscana, skiftar landskapets utseende och här är större delen av stränderna klippstränder – framförallt runt naturreservatet Cinque Terre.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Cinque Terre här.

Vernazza, Cinque Terre
Vernazza i Cinque Terre.

I de större badstäderna är utbudet av semesterlägenheter störst. Här bor du oftast på lite mindre ställen med tillgång till pool och ett urval av de vanliga faciliteterna. Du har också möjlighet att bo på hotell med pension och på många ställen kan du hitta familjerum med plats till fyra personer.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Imperia här.

Varför välja den ena kusten framför den andra?

Drömmer du om en badsemester för hela familjen, där hela semesteraspektet är uppfyllt med pool, strand, nöjen och massor av underhållning – då hittar du var du drömmer om på kusten vid Adriatiska Havet. Om du däremot önskar att slappna av på stranden på din semester, men också att kunna gå på en trevlig lokal marknad och uppleva den mer autentiska sidan av Italien – då är det den Italienska Rivieran du ska åka till!

Har du frågor om kusten vid Adriatiska Havet, eller om den Italienska Rivieran?

Ring då till oss på 040 60 60 499 eller skriv till oss genom att trycka här.
Written By
More from Marcus

Upplev historisk fotboll i Florens i slutet av juni

Calcio Storico hålls varje år på Piazza Santa Croce i Florens i...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *