Känner du till Molise?

agnone
Känner du till Molise? Om inte, är det på tiden - här är gästfriheten stor, naturen storslagen, städerna autentiska och stränderna oförstörda. På bilden staden Agnone.

Ovanifrån ser Molise ut att vara tagen ur en naturfilm från vidderna i Amerika, eller från foten av Alperna, där man på alla platser känner närheten av bergen, men möts av vegetation, skogar, ängar, dalar, floder, vatten, klippor, sten, mjuka backar, abrupta klippavsatser och istidens avstamp… tills man kommer ut till kusten, där regionen mynnar ut i en vit sandstrand, azurblått hav och små fiskelägen.

Molise är den minst kända, nyaste, och också minst förstörda regionen i Italien. Den ligger i en frodig smörhåla omringad i nord av Abruzzo, i väster av Lazio och Campania, i söder av Apulien och i öster av Adriatiska havet med Tremiti-öarna i horisonten.

Landskab i Molise
Landskap i Molise

Du ska således besöka Molise för att uppleva det oförfinade, oförstörda Italien; för att njuta av den kulturella kuststaden Termoli med sin härliga sandstrand; eller för att uppleva pittoreska små landsorter som bryter av det gröna i inlandet. Infrastrukturen är utmärkt och med förhållandevis lite trafik, så avstånden kan oftast avverkas fortare än Googles vägvisare anger. Du kan, med andra ord, enkelt ta dig runt i regionen, och till och med passa på att bo ute på landet, men fortfarande snabbt komma ut till stranden.

Jag har här valt ut två destinationer i Molise, som jag vill rekommendera dig att besöka. Den ena är Termoli, den andra Agnone.

Termoli

Termoli är en förhållandevis liten kuststad, som består av ett inte-så-charmigt omkringliggande landskap, där motorvägen A14 skär rakt igenom, men staden har en otroligt välhållen och inbjudande stadskärna som är anlagd som fästning över de fina sandstränderna nedanför, och med utsikt till Tremiti-öarna i horisonten.

Havnen i Termoli
Hamnen i Termoli
Den uindtagelige borg Castello Svevo
Borgen Castello Svevo

Staden passar perfekt till ett kortare besök på ett par dagar, om du nu inte önskar att spendera all tid på stranden… då kan du stanna en hel vecka! Vi har för närvarande (nov-16) inga semesterbostäder i själva Termoli, men du kan läsa mer om staden här, och du är mycket välkommen att ringa till oss på 040 60 60 499 för att få våra experters goda råd om var i området du kan hitta en semesterbostad som passar dig och dina behov.

Agnone

Långt inne i det gröna hjärtat, vippande på gränsen till Abruzzo, hittar du bergslandsorten Agnone, som ligger obeskrivligt vackert, och som bjuder på allt du kan önska dig av en autentisk semesterupplevelse i hjärtat av Molise – och så kan du nå kusten på endast cirka 40 minuter.

Du skal lede længe efter en ækvivalens til udsigten både til og fra den lille bjerglandsby Agnone
Du får leta länge för att hitta en lika vacker utsikt som den från den lilla bergslandsorten Agnone
Der er masser af fantastisk natur tæt på Agnone
Det finns massor av fantastisk natur nära Agnone

Staden är tilldelad utmärkelsen Bandiera Arancione för alla sina se- och besöksvärda museum, kyrkor och byggnadsverk, och är dessutom internationellt känd för sin kyrkklocksproduktion. Här kan du se och läsa om våra semesterbostäder och hotell i Agnone – eller så kan du ringa oss på 040 60 60 499 för att prata med våra experter.

Hur kommer jag fram?

Du kan flyga direkt till Rom (från både Stockholm, Göteborg och Kastrup), och till Pescara (från Kastrup med Ryanair).

På flygplatsen rekommenderar vi dig att hyra en bil. Om du vill ta dig in till Agnone, och i det hela taget utforska regionen, är en bil ett måste. Det löper en motorväg längs kusten, annars är det de större landsvägarna inne i landet som gäller. Tåg rekommenderas endast till besök i Termoli, där det finns en station. Buss eller andra transportmedel är inte något jag kan rekommendera. Om du har behov av hjälp med att planera semestern till Molise, kan du ringa till oss på 040 60 60 499, eller skriva till oss här.

Fler tips om Molise?

Om du vill veta mer om regionen Molise, kan du besöka vår sida om regionen här. Där hittar du massor av information om regionen, och kan se en översikt över alla våra semesterbostäder och hotell området.

Tags from the story
Written By
More from Marie B.

Varenna – en av Comosjöns mest älskvärda städer

Om du går och drömmer om att åka på semester till Comosjön,...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *