Känner du till Pistoia i Toscana?

Pistoia
Pistoia är inte sämre än många andra toscanska städer då det kommer till historia, kultur, arkitektur och trevlig stämning. Däremot är staden mindre känd...

Om du värdesätter stämning och liv i en mindre stad, med ett härligt historiskt centrum och ett stort urval av sevärdheter och restaurangmöjligheter, då är Pistoia värt ett besök. Du kan kan exempelvis besöka staden på en dagsutflykt, om du bor i regionens mer kända turistmål som Florens (35 km), Lucca (42 km) och Pisa (67 km), för härifrån nås staden lätt både med bil och tåg.

Om du någon gång varit i Pistoia, håller du nog med mig om att det är obegripligt att staden inte är mer känd än vad den nuvarande är. Dess historiska centrum är anmärkningsvärt vackert och trevligt, och du kan få en dag att passera snabbt genom att bara spatsera runt på de vackra gatorna och njuta av de arkitektoniska stillarterna och monumenten från olika historiska epoker. Men stadens lite översedda status, är just också en faktor till varför man trivs så bra här – här behöver du nämligen inte kämpa dig fram mellan horder av turister. Nej, här kan du njuta av staden i lugn och ro.

Sevärdheter

Sevärdheter finns det, som ovan nämnt, gott om. Staden vackraste och mest fascinerande torg är Piazza del Duomo. Torgets skönhet går inte att beskriva, den måste upplevas, men en del av dess fascination beror på det faktum att stadens tre maktutövare är alla samlade här; den kommunala administrationen (Rådhuset, Palazzo del Comune 1294-1350), den dömande makten (Domstolen, Palazzo Pretorio 1367-1389) och den religiösa makten (Domkyrkan San Zeno, år 923).

Pistoia
Pistoias historiska centrum är anmärkningsvärt vackert och trevligt.

Massor av restauranger

Det finns ingen brist på caféer och trevliga restauranger i staden. Av restaurangerna vill jag bland annat rekommendera Osteria La Botte Gaia på Viale Europa. Här äter du verkligen goda, vackert upplagda, traditionela, toscanska rätter – till ett rimligt pris och i mycket trevliga och oformella omgivningar. Servicen är vänlig och effektiv och vinlistan är imponerande. En annan utmärkt restaurang är Taverna Lupululà på Vicolo de’Bacchettoni. Också här äter du riktigt bra mat, men du ska vara uppmärksam på att restaurangen vänder sig till en yngre, “inne”, publik. Maten är experimenterade och nyskapande, och kvaliteten är hög. Också här hittar du en bra vinlista.

Vill du veta mer om Pistoia? Läs då mer om staden på denna sida, där vi också rekommenderar olika boenden i och runt om staden.

Läs också om en annan översedd toscansk pärla: staden Garfagnana som bjuder på frisk bergsluft samt lugn, ro och hjärtlighet i norra Toscana.

Tags from the story
,
Written By
More from Marie B.

Varenna – en av Comosjöns mest älskvärda städer

Om du går och drömmer om att åka på semester till Comosjön,...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *