Klätterbaronen och andra italienska böcker till din semester i Italien

Sätt dig ner på ett italienska café och njut av en bra bok på din semester.
Sätt dig ner på ett italienska café och njut av en bra bok på din semester.

Få en kulturell vitamininjektion och inspiration till vilka italienska böcker du kan läsa före, under eller efter din semester i Italien. Jag presenterar här tre böcker, som alla är översatta till svenska och därför inte kräver några italienska språkfärdigheter. Trevlig läsning – bokstavligen!

Klätterbaronen

Klätterbaronen från 1957 skriven av Italo Calvino är en klassiker inom italiensk litteratur. Den handlar om en 12-årig pojke i 1700-talets Italien och är samtidigt en berättelse om Italien under den tiden med dess många intriger. Boken blir återkommande kallad fantastisk av litteraturexperter och före sin tid på grund av sättet den är skriven på. Handlingen utspelar sig i den italienska kommunen Ombrosa år 1767. Under en lunch lämnar 12-åriga Cosimo sin aristokratiska familj i vrede när han envist vägrar äta upp sin portion av delikatessen sniglar som ligger framför honom. Hysteriskt klättrar Cosimo upp i närmsta höga träd och vägrar sedan att komma ner. Han förklarar att från och med den dagen aldrig mer kommer att beträda jorden – ett löfte han håller. Han äter, dricker, sover och älskar i träden och lever i det stora taget ett civiliserat liv – dock väldigt annorlunda.

Läs ytterligare tre boktips från Mikkel här.

Familjepassioner

Familjepassioner från 1996 av Cristina Comencini är en bok som beskriver en vibrerande, passionerad, italiensk familj. Boken är fylld av vidunderliga förvridningar, ingen visar sitt rätta jag och de ljuger och bedrar varandra efter bästa förmåga. Som läsare fångas man av familjens hårt prövade liv, av motgång och smärta och olycka. Men bokens livsglädje är också smittsam.

Jag är inte rädd

Jag är inte rädd från 2004 av Niccolò Ammaniti är en spännande historia om att vara ensam, rädd, nyfiken, förskräckt och förvirrad. Boken handlar om 9-åriga Michele som hittar en kidnappad pojke i ett hål. Han lovar pojken att komma tillbaka, men tvingas samtidigt lova sin far att hålla tyst och aldrig mer besöka gömstället.

Skriven av
Mer från Mikkel

Are you angri?

”Are you angri”, låter det på italiensk-klingande engelska från värdinnan på det...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *