La pizza napolitana – napoletansk pizza

Tomat&mozzarella
Tomat och mozzarella används som fyllning till den napoletanska pizzan Margherita.

För den historieintresserade kan det kort nämnas att man har hittat pizzarecept daterade tillbaka till 1847 i Napoli i södra Italien – men frågar du folket på gatan så har de lagat pizza sedan 1700-talet.

Här nedan ger jag dig mitt recept på napoletansk pizza, hoppas det ska smaka!

Fakta:
Tid: 3 timmar
Antal pizzor: 4 (beräkna 1 pizza/person om den serveras som huvudrätt)

Ingredienser:

 • 25 g jäst
 • 2½ dl vatten
 • 400 g durumvete
 • 1 tsk salt

Och ingen olja eller annat fett i degen – då bryter du de napoletanska reglerna om hur man bakar en ÄKTA pizza.

Först gör du en liten “fördeg”, där jästen löses upp i en matsked fingervarmt vatten. Tillsätt därefter 2 matskedar mjöl och rör ihop det till en jämn deg. Låt det jäsa under en fuktig bakduk i cirka 30 minuter. Blanda därefter ner ca. 300 g mjöl i fördegen tillsammans med övriga ingredienser. De hela knådas varsamt ihop med mjölade händer, så att degen inte klistrar fast sig. Idealt ska du använda en köksmaskin för att uppnå den önskade elasticiteten, annars måste du knåda degen i 10 minuter – tills den är smidig. Degen delas nu i fyra lika stora delar och formas till bollar, som ställs att jäsa ytterligare under en fuktig bakduk i cirka 2 timmar, eller tills de växt till dubbel storlek. Var boll knådas sedan i några minuter och rullas ut (med händerna, inte med en kavel) till en tunn cirkel. Tryck knogarna längs kanten av pizzan så att det uppstår en kant – sedan ska fyllningen på!

Förslag på fyllning
Naturligtvis måste jag rekommendera den autentiska tomatpizzan, som har två versioner: Margherita med mozzarella och basilika (uppkallad efter drottning Margherita av Italien) eller den mindre kända Marinara med vitlök, oregano och olivolja (som inte innehåller fisk, vilket man kanske kan tro med hänsyn till namnet, utan istället fått sitt namn för att den till en början lagades till hungriga fiskare när de kom hem efter sitt arbetspass på havet).

Till en pizza Marinara krävs följande fyllning:

 • 200 g tomater av sorten San Marzano (eller körsbärstomater) – se till att de doftar gott, då ger de också god smak. Tomaterna halveras eller skärs i skivor beroende på storleken. Låt dem droppa av, pressa eventuellt ut överflödig vätska genom ett durkslag. Alternativt kan du använda kvisttomater som pressas i handen och droppar av innan användning.
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 tsk oregano
 • 2 msk god olivolja, extra virgine

Fördela ingredienserna över degen, med tomaterna i botten och salt och olivolja som avslutning. Baka pizzan mitt i en ugn uppvärmd till 275 grader i cirka 8-10 minuter, på välmjölat bakplåtspapper (jag rekommenderar att du placerar degen på bakplåtspappret innan du lägger på fyllningen, såvida du inte har en träspatel som du kan använda för att direkt skjutsa in pizzan i ugnen på äkta pizza-manér. Alternativt använd en pizzasten – men håll då koll på pizzan då det går mycket fort!

Till en pizza Margherita används samma mängd tomater som ovan, och de förbereds på samma vis. Därutöver ska följande till:

 • 5-6 blad basilika
 • 50 g mozzarella
 • 1 msk olivolja, extra virgine
 • Salt

Fördela tomater och basilika på pizzan och toppa med salt och ett stänk med olivolja. Placera mozzarellan i mitten av pizzan. Baka i mitten av ugnen (275 grader) i 8-10 minuter. När den är ute från ugnen pyntas pizzan med ett basilikablad.

Det avgörande för smaken är degens elasticitet, råvarornas kvalitet och den kärlek pizzabagaren lägger ner i processen.

Now that’s AMORE! Buon appetito!

Tags from the story
Written By
More from Mamma Luisa

Söt, sötare, sötast – de italienska konditortraditionerna

Ursprungligen bakade man, i Italien, primärt kakor och andra sötsaker i förbindelse...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *