Lär dig baka en fantastiskt god focaccia

Focaccia
Det omåttligt populära brödet focaccia har sina rötter i Genova i regionen Ligurien i norra Italien.

Det omåttligt populära italienska brödet focaccia kommer ursprungligen från Genova i regionen Ligurien i norra Italien. Där kallar man brödet, på lokal dialekt, för fugàssa, och det serveras oftast tillsammans med ett litet glas vitt vin. En väldigt populär variant av focaccia är focaccia con le cipolle (focaccia med lök) som faktiskt serveras till frukost i Genova. Anledningen till detta är att löken sägs hindra hungerskänslan, vilket var – och fortfarande är – viktigt för alla hamnarbetare som behövde jobba hårt många timmar utan att ta någon paus för att äta.

Det finns en mängd olika sätt att variera din focaccia på, olika toppingar inkluderar bland annat körsbärstomater, potatis, örter och ost. Gemensamt för de flesta är dock att brödet ringlas med olivolja innan det gräddas i ugnen – då blir det extra saftigt och gott. Det finns också söta varianter, där brödet toppas med exempelvis Nutella. Då utesluts dock oljan från toppen – någon måtta får det ju vara på festligheterna.

Här delar jag med mig av ett recept på focaccia, med min favorittopping: rödlök. Jag steker löken mjuk i smör innan jag strör den över focaccian – då undviker jag att den bränns, och den blir saftig, mjuk och söt istället.

Fakta
Tillagning: Ca 2 timmar (inkl. jäsning)
Antal bröd: 2 stycken

Ingredienser

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 dl olivolja + extra till topping
  • 1 msk flingsalt + extra till topping
  • 7 dl vetemjöl + extra för utbakning
  • 2 rödlökar
  • 1 msk smör

Tillagning
Vispa ut jästen med vatten, honung olivolja och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 45-60 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter. Skiva under tiden löken i tunna ringar och stek mjuka i smör i en stekpanna på medelvärme. När bröden jäst klart, toppa med löken och sätt sedan fingrarna i degen så att det formas små hål. Ringla över olivolja och strö flingsalt på toppen. Grädda brödet ca 10-13 minuter i 225 grader. Ta ut då det blivit gyllene.

Observera att på bilden har jag gjort ett bröd med mina favoritörter – rosmarin och salvia. Välj själv topping efter ditt eget tycke och smak!

Buon appetito!

Vår matmamma Luisa har också gjort focaccia – läs hennes recept här

Skulle du vilja ha fler italienska recept?

Anmäl dig då till vårt nyhetsbrev, fullt med massa matnyttig information från Italien
Mer från Louise Laurenius

Den italienska kaffekulturen

I Italien säger man att kaffets smak avgörs av fyra M: Mano...
Läs mer