Lär dig baka Le Fave dei Morti – småkakor till Allhelgonadagen

Le Fave
Le Fave dei Morti betyer "de dödas bönor" och lagas med anledning av allhelgonadagen, för i Italien (och exempelvis Frankrike), är det tradition att man äter något alldeles särskilt till allhelgonahelgen.

Le Fave dei Morti betyer “de dödas bönor” och lagas med anledning av allhelgonadagen, för i Italien (och exempelvis Frankrike), är det tradition att man äter något alldeles särskilt till allhelgonahelgen. En traditionell allhelgonamiddag skulle kunna vara något kallt, som ska symbolisera en avkylning till de som dött i skärselden, eller gröt som symbol för att varje korn betyder ytterligare en frälst själ. Men allhelgonahelgen är inte bara en sorgens dag klädd i svart i Italien, faktiskt är det också en dag, då unga män förväntas fria till sina älskade och därför ingår Fave dei Morti ofta i ett paket med en förlovningsring.

Varje region lagar småkakorna i sina egna speciella färger och former, några serveras vita, andra klarröda och andra doppade i choklad – allt beroende på av vilken anledning de ska ätas: i förlovning, försoning eller för fred.

Fakta:
Tid: 30 min.
Antal kakor: Cirka 60-70 st.

Ingredienser:

  • 225 g mandlar, skållade och finhackade
  • 100 g mjöl
  • 100 g socker
  • 50 g smör
  • 1 äggula
  • ½ ekologisk citron, riv skalet
  • 1 vaniljstång, fröna
  • Likör – t.ex. Disaronno Amaretto eller din egen favorit

Gör så här:
Hacka mandlarna fint, de få dock gärna ha kvar lite textur – som ett halvt riskorn. Blanda mandlarna med sockret. Tillsätt de övriga ingredienserna och rikligt med likör så att massan uppnår en blöt konsistens.

Sätt ugnen på 180 grader och lägg ett oljat bakplåtspapper på en plåt. Lägg degen på en mjölad yta, och forma den till kulor i storlek av en hasselnöt. Platta ut kulorna med handflatan, tills de liknar fina och platta bönor (= fave) cirka 1 cm tjocka – eller välj en annan mer personlig form. Du ska få ut cirka 60-70 “bönor” av denna degen. Pensla småkakorna med äggula och baka dem i cirka 10-15 minuter, tills de fått en fin gyllene färg. Håll ett öga på dem, de blir snabbt brända, då de inte är särskilt stora.

Servering:
Ta ut dem från ugnen, och för försiktigt över dem till ett galler för att svalna. Pynta dem eventuellt med din favoritglasyr: rosa, vit, chokladbrun eller något annat fantasifullt som limegrön (limesaft) eller orange (apelsinsaft) för en mer skrämmande halloween-look.

Buon appetito!

Written By
More from Mamma Luisa

Mina tre favorit-pizzerior i Italien

Italien är berömt för sina läckra pizzor, som sägs härstamma från staden...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *