Lär dig göra din egen rosmaringlass

Glassbar
Italien är känd för sin glass - gelato - och det finns en massa olika smaker att njuta av. Men har du någonsin testat glass med rosmarin? Här kan du lära dig att göra din egen version.

Varför inte använda den populära, och enligt många mycket italienska, kryddan rosmarin på ett inte så traditionellt sätt? Rosmaringlass är överraskande delikat som avslutning på en god måltid.

Fakta:
Tillagning: ca. 45 minuter + frysen minst 5 timmar
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • ½ vaniljstång
  • 5 dl grädde, 13 %
  • 6 äggulor
  • 110 g ljust rörsocker
  • 3 kvistar färsk rosmarin + lite rosmarin till dekoration
  • Färska hallon, eller andra bär, till servering

Tillagning:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kornen. Koka upp grädden med rosmarinkvistarna, vaniljkornen och vaniljstången. Vispa äggulor och rörsocker ljust och fluffigt, och vispa sedan ner den varma grädden i äggmassan, lite i taget (häll inte i allt på en gång – då blir det äggröra). Häll tillbaka massan i kastrullen och rör konstant med en gummislev/slickepott tills krämen börjar tjockna lätt. Var uppmärksam på att den ideala temperaturen ligger på 84 grader – om temperaturen går över 84 så börjar massan att klumpa sig). Låt krämen dra i cirka 30 minuter, och häll den sedan genom en sill.

Kyl ner krämen och häll den i din glassmaskin. Om du inte äger en glassmaskin häller du ner smeten i en bunke och sätter i frysen. Efter cirka 1½ timme måste du röra om i bunken, för att sedan sätta in den i frysen igen. Detta ska sedan upprepas ytterligare 3 gånger med en timmes mellanrum innan glassen är klar för servering.

Servering:
Lägg glassen i portionsskålar med färska hallon eller andra sommarbär, och en liten kvist rosmarin som dekoration.

Buon appetito!

Written By
More from Mamma Luisa

Lär dig göra Salsa Verde

Det finns många versioner av denna delikata och användbara sås, kallad salsa verde...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *