Varför inte använda den populära, och enligt många mycket italienska, kryddan rosmarin på ett inte så traditionellt sätt? Rosmaringlass är överraskande delikat som avslutning på en god måltid.
Fakta:
Tillagning: ca. 45 minuter + frysen minst 5 timmar
Antal portioner: 4
Ingredienser:
- ½ vaniljstång
- 5 dl grädde, 13 %
- 6 äggulor
- 110 g ljust rörsocker
- 3 kvistar färsk rosmarin + lite rosmarin till dekoration
- Färska hallon, eller andra bär, till servering
Tillagning:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kornen. Koka upp grädden med rosmarinkvistarna, vaniljkornen och vaniljstången. Vispa äggulor och rörsocker ljust och fluffigt, och vispa sedan ner den varma grädden i äggmassan, lite i taget (häll inte i allt på en gång – då blir det äggröra). Häll tillbaka massan i kastrullen och rör konstant med en gummislev/slickepott tills krämen börjar tjockna lätt. Var uppmärksam på att den ideala temperaturen ligger på 84 grader – om temperaturen går över 84 så börjar massan att klumpa sig). Låt krämen dra i cirka 30 minuter, och häll den sedan genom en sill.
Kyl ner krämen och häll den i din glassmaskin. Om du inte äger en glassmaskin häller du ner smeten i en bunke och sätter i frysen. Efter cirka 1½ timme måste du röra om i bunken, för att sedan sätta in den i frysen igen. Detta ska sedan upprepas ytterligare 3 gånger med en timmes mellanrum innan glassen är klar för servering.
Servering:
Lägg glassen i portionsskålar med färska hallon eller andra sommarbär, och en liten kvist rosmarin som dekoration.
Buon appetito!