Läs dig baka mandelkakorna ”brutti ma buoni”

Brutti_buoni
Mandelkakorna "Brutti ma Buoni", vilket betyder "Fula men goda", kommer ursprungligen från regionen Emilia-Romagna.

Den svenska superkocken Stefano Catenacci gjorde sig själv känd för några år sedan genom sitt deltagande i TV-programmet Kockkampen. Jag har hittat ett recept i hans bok Stefanos Italia, under kapitel 7 – Dolci, som jag vill rekommendera dig att testa! Det handlar om småkakorna ”Brutti ma Buoni”, också kallade Bruttibuoni, och som ursprungligen kommer från regionen Emilia-Romagna. De är lätta att göra, och namnet Brutti (fula) kommer från att de inte har en exakt precis from, men däremot är väldigt goda (buoni). Alltså, precis som namnet säger är dessa kakorna: fula, men goda.

Fakta:
Tillagning: ca. 2 timmar, inkl jäsning
Antal kakor: ca. 40 stycken

Ingredienser:

  • 400 g skållade (söta) mandlar
  • 10 g skållad bittermandel
  • 300 g socker
  • 4 äggvitor
  • Rivet skal av 1 ekologisk citron
  • Florsocker

Tillagning
Skålla de söta mandlarna. Koka bittermandeln i 10 minuter, skålla dem och blanda dem med de övriga mandlarna. Rosta sedan mandlarna i en ugn uppvärmd till 160 grader, i ca 5 minuter – tills de har torkat lite. Låt dem svalna av en lite stund. Hacka nu mandlarna grovt och blanda dem med sockret. Vispa äggvitan till ett fast skum och riv ner citronskalet däri. Blanda med de hackade mandlarna och forma små äggformade kakor som du lägger på en bakplåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked. Låt dem vila i cirka en timme. Baka dem i ugn, 150 grader, i 30 minuter. Strö över florsocker innan servering. Servera gärna med ett mousserande vin, t.ex. Moscato. Om du har svårt att hitta bittermandel, kan du använda aprikoskärnor.

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Hur lagar du italiensk marulk med ärtkräm?

Marulk är en utsökt matfisk med sitt fasta, vita och smakfulla kött...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *