Denna sicilianska pastarätt med sardiner, är ett gammalt recept som fiskarna genom tiderna har överlämnat från far till son. Här ger jag dig några tips på hus du lagar denna populära sicilianska specialitet. San Marzano-tomater är ett annat ord för plommontomater, vilka är de optimala tomaterna att använda i denna rätt.
Smaklig spis!
Fakta:
Antal portioner: 4
Tid: ca. 30 minuter
Ingredienser:
- 300 g penne (pasta)
- 400 g sardiner
- 400 g San Marzano-tomater/plommontomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1 skiva formfranska
- 1 näve persilja
- 1 msk russin
- 1 msk pinjenötter
- Fänkålsdill
- Olivolja
- Lagrad ricotta (alt. parmesanost)
- Salt & peppar
Gör så här:
Tvätta och ta bort innanmäte och ben från sardinerna. Svetta vitlök och persilja i en panna med olivolja. När vitlöken fått färg, tillsätter du sardinerna. Låt allt steka i 10 minuter, över medelvärme. Efter stekningen tillsätter du en stor knivspets finhackad fänkålsdill.
Koka upp en gryta med vatten, häll i salt, och koka pastan. Blanda 1 msk smulat bröd i en skål tillsammans med salt, malen svartpeppar, 1 msk olivolja och 2 msk finhackade tomater, 1 msk russin och 1 msk pinjenötter. Rör ihop allt. När pastan har kokat, blandar du ner sardinerna och brödblandningen i pastan (efter du hällt av vattnet). Servera med lite ricotta riven över. Avnjut med ett kallt vitt vin.
Buon Appetito!