Lär dig laga risfyllda tomater på italienskt manér

Pomodori
Pomodori con riso – risfyllda tomater - är en populär antipasti i Italien

Jag har i samarbete med en av Sveriges bästa kockar, Stefano Catenacci, valt ut några av recepten från hans kokbok ”Stefanos Italia – den stora italienska kokboken med fotografier av Joel Wåreu”, som jag vill dela med mig av här på bloggen.

Under sitt arbete med kokboken, bodde Stefano och hans medarbetare på Villa Le Ferrette vid Montecatini Terme i Toscana. En villa, de hade beställt genom In-Italia. Så om du önskar att gå i Stefanos fotspår, vet du nu vart i Italien du ska resa. Om du istället bara vill följa Stefanos recept, så kan du bara läsa vidare här.

Jag presenterar här två recept från Stefanis kapitel om antipasti, d.v.s. aptitretare. Utöver recepten, har jag också lånat Joel Wåreus bilder från boken Stefanos Italia. Så njut av de härliga stämningarna och färgerna, som är fångade under den italienska himlen. Trevlig läsning – och buon appetito!

Pomodori con riso

Fakta:
Tid: 40 min
Antal portioner: 4

Ingredienser

  • 8 stora kvisttomater
  • 2 dl risottoris (t.ex. carnaroli superfino)
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 1 tsk hackad timjan
  • 1 tsk hackad rosmarin
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • ½ dl olivolja, extra virgine
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här

Lösgör tomaterna från stjälkarna och vänd delen där stjälken suttit nedåt. Skär av ett lock från tomaterna, gröp ur kärnorna och lägg dem i en skål.

Blanda tomatkärnorna med risottoris, vitlök, timjan, rosmarin, persilja och olivolja och smaka av med salt och vitpeppar. Fyll tomaterna och lägg på locket.

Placera tomaterna i en ugnsfast form och baka dem i en ugn som är uppvärmd till 200º C i ca. 25 minuter.

Servera exempelvis med:

Crostino con mozzarella e acciughe

Fakta:
Tid: 15 min
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 12 små skivor runt vitt bröd (gärna surdegsbröd)
  • 1 buffelmozzarella
  • 12 sardeller
  • Svartpeppar
  • 2 msk olivolja, extra virgine
  • 12 blad bladpersilja
Crostino con mozzarella e acciughe - brød med mozzarella og sardel
Crostino con mozzarella e acciughe – bröd med mozzarella och sardeller – är också en läcker italiensk antipasta

Gör så här

Rosta brödet gyllene. Dela mozzarellan på mitten och skär den sedan i 12 skivor

Lägg en skiva mozzarella på varje brödskiva, därpå en sardell och mal sedan liten svartpeppar över.

Gratinera i en ugn uppvärmt till 175º C med grillfunktion i 2 minuter.

Ringla över lite olivolja över brödet och garnera med persiljeblad.

Buon appetito!

Vill du ha fler recept på italienska maträtter, så ska du titta in under vår kategori ”Mat och Vin” här på bloggen.

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Lär dig laga risfyllda tomater på italienskt manér

Jag har i samarbete med en av Sveriges bästa kockar, Stefano Catenacci,...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *