Lär dig laga risfyllda tomater på italienskt manér

Jag har i samarbete med en av Sveriges bästa kockar, Stefano Catenacci, valt ut några av recepten från hans kokbok “Stefanos Italia – den stora italienska kokboken med fotografier av Joel Wåreu”, som jag vill dela med mig av här på bloggen.

Under sitt arbete med kokboken, bodde Stefano och hans medarbetare på Villa Le Ferrette vid Montecatini Terme i Toscana. En villa, de hade beställt genom Escapeaway. Så om du önskar att gå i Stefanos fotspår, vet du nu vart i Italien du ska resa. Om du istället bara vill följa Stefanos recept, så kan du bara läsa vidare här.

Jag presenterar här två recept från Stefanis kapitel om antipasti, d.v.s. aptitretare. Utöver recepten, har jag också lånat Joel Wåreus bilder från boken Stefanos Italia. Så njut av de härliga stämningarna och färgerna, som är fångade under den italienska himlen. Trevlig läsning – och buon appetito!

Pomodori con riso

Fakta:
Tid: 40 min
Antal portioner: 4

Ingredienser

  • 8 stora kvisttomater
  • 2 dl risottoris (t.ex. carnaroli superfino)
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 1 tsk hackad timjan
  • 1 tsk hackad rosmarin
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • ½ dl olivolja, extra virgine
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här

Lösgör tomaterna från stjälkarna och vänd delen där stjälken suttit nedåt. Skär av ett lock från tomaterna, gröp ur kärnorna och lägg dem i en skål.

Blanda tomatkärnorna med risottoris, vitlök, timjan, rosmarin, persilja och olivolja och smaka av med salt och vitpeppar. Fyll tomaterna och lägg på locket.

Placera tomaterna i en ugnsfast form och baka dem i en ugn som är uppvärmd till 200º C i ca. 25 minuter.

Servera exempelvis med:

Crostino con mozzarella e acciughe

Fakta:
Tid: 15 min
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 12 små skivor runt vitt bröd (gärna surdegsbröd)
  • 1 buffelmozzarella
  • 12 sardeller
  • Svartpeppar
  • 2 msk olivolja, extra virgine
  • 12 blad bladpersilja
Crostino con mozzarella e acciughe - brød med mozzarella og sardel
Crostino con mozzarella e acciughe – bröd med mozzarella och sardeller – är också en läcker italiensk antipasta

Gör så här

Rosta brödet gyllene. Dela mozzarellan på mitten och skär den sedan i 12 skivor

Lägg en skiva mozzarella på varje brödskiva, därpå en sardell och mal sedan liten svartpeppar över.

Gratinera i en ugn uppvärmt till 175º C med grillfunktion i 2 minuter.

Ringla över lite olivolja över brödet och garnera med persiljeblad.

Buon appetito!

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer