Le Fiorate – Italiens blomsterfestivaler

Infiorata di Noto
Blomsterfestivalen Infiorata di Noto. Foto-kredit: Stefano Mortellaro. Oploaded under licensen CC BY-ND 2.0

Blomsterfestivaler – på italienska Fiorate  – är fortfarande en viktig del av italiensk kultur, och de avhålls på många platser i landet på våren och tidig sommar (normalt sätt i slutet av maj, början av juni).

Gigantiska blomstermattor med religiös bakgrund

På de italienska blomsterfestivalerna kommer du ofta se så kallade infioriata (sing.)/infiorate (plur.). Infiorate är  blomstermattor, så stora att de täcker hela gator, och det är en elegant kombination av naturens kraft och färger, och den mänskliga kreativiteten och sinne för mönster och estetik. Som så många andra kulturella och historiska traditioner, har fenomenet infiorata uppstått i samband med religiösa festivaler, och än idag ligger de flesta blomstermattorna tätast och vackraste i närheten av kyrkor och kloster.

Blomsterfestival i Italien
En Infiorata skapas på gatan. Foto: specchio.neroCC BY-SA 2.0

Religiösa processioner passerar förbi de imponerande och spektakulära blomstermattorna, som tar två till tre dagar att färdigställa. Högtidsdagen La Infiorata tar plats på söndagen nio veckor efter påsk, vid Corpus Domini. Dagen firas på många platser runt om i Italien.

Kända Fiorate i Italien

Utöver blomsterfestivalen i Genzano di Rom, är de mest kända fiorate i Italien, nog den i Noto på Sicilien, eller den i Spello i Umbrien. Vid blomsterfestivalen i Genzano di Roma, är det gatan Via Italio Belardi som täcks med blommor. Stadsdelens kvinnor syr själv de traditionella kläderna som bärs av paradens deltagare.

Dekorationerna på de flesta Infiorate är noga planerade, och ofta står en konstnär bakom de olika sätten att utforma dem på. Konstnären arbetar generellt efter ett tema som man har bestämt gemensamt. Ett sådant tema kan t.ex. vara ”Michelangelos färger” eller liknande. På många skolor runt om i Italien gör eleverna mini-infiorate, så allt tyder på, att traditioner är i säkra händer inför framtiden.

Hitta din resa till Italien och upplev landet blomstra här

Skriven av
Mer från Lars

Upplev Milano på en långweekend

Endast en kort flygtur från Sverige, ligger den pulserande storstaden Milano, som...
Läs mer