Melanzane alla Parmigiana – aubergine med parmesan och tomat

melanzane_alla_parmigiana
Melanzane alla Parmigiana - en av de mest uppskattade vegetariska rätterna från Italien.

Här kommer ett recept till dig som är vegetarian – och till alla andra, som älskar solmogna auberginer och tomater. Rätten påminner lite om en vegetarisk variant på lasagne, och smakar helt himmelskt.

Här kommer mina tips och råd på hur du tillagar denna högt uppskattade italienska rätt.

Fakta:

Tid: ca. 2 timmar
Antal portioner: 6

Ingredienser:

  • 3 stora auberginer
  • 3 uppvispade ägg
  • Mjöl till panering
  • Olivolja till stekning
  • 15 basilikablad + 4-5 stycken till dekoration
  • 250 färskriven parmesanost
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 800 g polpa di pomodoro eller passata (tomatsås)

Gör så här:

Skär auberginerna i 1 centimeter tjocka skivor. Strössla över salt och låt dem ligga i minst en halvtimme. Du kan också skära auberginerna i tunnare skivor, om du vill att rätten ska blir jämnare. Det är dock mycket gott att kunna känna auberginen, då det ger lite mer tuggmotstånd i rätten.

Medan auberginerna ligger under salt, kan du börja med tomatsåsen.

Svetta vitlök i olivolja och tillsätt tomatsås och basilika. Låt såsen puttra i 15-20 minuter på svag värme, och smaka sedan av med salt.

Auberginen sköljs av i kallt vatten, därefter ska de torkas av med en ren handduk.

Vänd auberginerna i mjöl, följt av uppvispat ägg (kryddat med salt). Värm upp olivolja i en stekpanna och stek auberginerna, tills de är gyllene på båda sidor. Låt dem droppa av på en bit hushållspapper.

Värm upp ugnen till 200 grader.

Skapa lasagnen: fördela 2-3 msk tomatsås över botten på en lagom stor ugnsform. Täck med ett lager aubergine, mer sås och massor av parmesan. Upprepa detta tills du har använt upp alla ingredienser. Avsluta med sås och parmesan. Sätt in i ugnen och baka i 20 minuter, tills den är gyllene och bubblande. Låt den vila i cirka 5 minuter och servera den på tallrikar, eventuellt med basilikablad som dekoration.

Buon Appetito.

Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Recept på pizza med ramslökspesto

För många år sedan besökte jag den tidigare danske Mästerkocken-vinnare, Timm Vladimir,...
Läs mer