Mums! Friterade kakor med ostkräm från Sardinen

friterade ostkakor
Friterade ostkakor - hur frestande låter inte det?

Dessa kakor är kända på hela Sardinien, även om du primärt härstammar från staden Nuoro – ett område med många (får-) herdar som ligger nästan mitt på ön. Även om kakorna idag är kända som en traditionell dessert på ön, så var den ursprungligen en symbolisk huvudrätt, som herdarna fick av sina hustrur när de kom hem från sin vandring med fåren och man hade gjort färsk fårost.

Kakona är kända som seadas, eller sebadas. På Sardinien serveras dem traditionellt med miele di corbezzolo som är en bitter-söt honung från en sardisk planta (corbezzolo) som på engelska kallas strawberry tree då dess frukter liknar jordgubbar. Det är dock många som istället vill få sina kakor serverade med socker, även om socker inte produceras på Sardinien – men ett lokalt talesätt lyder: baè, baè, mènzus chin su tùcarù, vilket betyder: helt ärligt, de är faktiskt bättre med socker!

Se alla våra semesterbostäder och hotell på Sardinien här

Kakan kommer dessutom i två olika versioner med hänsyn till fyllningen. En, där fyllningen är färskost, och en annan med bakad ost (som i detta recept). Jag vill påstå, att det viktigaste är, att osten inte är för salt. Men honung eller socker; färsk eller bakad ost… det är en smaksak!

Fakta
Tid: ca. 2 timmar
Antal kakor: ca. 10 st

Ingredienser:

Fyllning

  • 400 g mild ost, t.ex. mozzarella eller en mild Herrgård
  • 1-2 ekologiska citroner
  • 1-3 msk finmalet semolinamjöl
  • 1 ½ dl vatten

Degen

  • 500 g vetemjöl
  • 50 g ister
  • Vatten
  • Salt
  • Olja till stekning

Tillbehör

  • Flytande honung eller socker

Gör så här:

Fyllningen

Riv osten och smält den därefter i 1-1 ½ dl vatten. Häll bort vattnet och häll på nytt varmt vatten i skålen. Denna process drar ut saltet från osten. Tillsätt därefter citronskal och semolina. Det hela vispas samman till en krämig konsistens. Massan skall nu formas till små platta skivor. Den mest optimala arbetsplatsen är vid ett stenbord som är fuktat med vatten – t.ex. en marmorskiva. Ta cirka en matsked ostmassa, som du med blöta fingrar formar till en runt skiva. Massan ska räcka till 10 skivor.

Om ostmassan är mycket blöt, är det en fördel att dela upp den i små portioner och låt den svalna av/stelna. Idealt sätt ska skivorna av ostmassan mäta cirka 10 cm i diameter, och ha en höjd på cirka 5 mm.

Ostskivorna är färdiga, när de är utplattade på båda sidor och lagt för att torka på en handduk.

Degen
Mjölet knådas noggrant med ister och lite ljummet vatten som är lätt saltat. Låt den vila en stund, och rulla sedan ut i en pastamaskin till långa, tunna remsor. Placera en degremsa på bordet framför dig och placera ostskivor på toppen med ett mellanrum på ungefär 4 cm. Lägg på en annan remsa ovanpå som lock och skär nu ut runda kakor med en degsporre där diametern är ungefär 2 cm större än fyllningen. Degen trycks väl ihop hela vägen runt kanten – det är viktigt att undvika luftfickor i degen då dessa kommer att blåsa upp och få degen att brista under tillagningen. Gör eventuellt ett litet hål med en nål för att få ut luften

Kakorna är nu redo för stekning

Tips: För att undvika att kakorna öppnar sig under stekningen, kan det hjälpa att fukta kanterna med ett uppvispat ägg innan de läggs ihop.

Stek nu kakorna gyllene i olja, och servera direkt (!) med flytande honung eller socker. De fungerar inte att förbereda, då blir de mjuka och mister sin magi. De ska serveras rykande varma och direkt efter stekning.

Servera med ett kallt glas dessertvin, gärna Malvasia di Bosa.

Förvaringstips: Har du gjort fler kakor än ni tänkt äta (tro mig, en kaka per person räcker gott och väl, då de är väldigt mättande)? Då kan du frysa dem i skedet innan stekning. De ska dock strösslas med lite semolina först. De kan också förvaras i kylen, på en fuktig handduk, några dagar.

Buon appetito!

Vill du ta emot fler recept från det italienska köket?

- då ska du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev som är fullt med tips från Italien, däribland italienska recept.
Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Penne all’arrabbiata – Penne ”angry style” i het tomatsås

Arrabbiata betyder arg, och namnet har denna rätt fått, tack vare den styrka...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *