Ost- och svampfyllda zucchinirullader med quinoa och tomatsås

Zucchinirullader
Zucchinirullader med tomatsås är både italienskt, vegetariskt och glutenfritt! Och väldigt, väldigt gott!

Det är verkligen inte svårt att äta vegetariskt i Italien. Grönsakerna är fyllda med smak, och ofta behövde det inte mycket mer för att få till en riktigt god middag. Denna gång vill jag bjuda er på mina zucchinirullader som är fyllda med svamp och inte en, utan två (!) italienska ostar. Dessutom toppar jag dem med en tredje ost! Det innebär att vi hittar ricotta, parmesan och mozzarella i detta recept! Underbart. Mitt motto i livet är att ”allting blir bättre med ost”, och det stämmer verkligen i detta recept. Hoppas ni tycker om det lika mycket som jag gör!

Om ni vill ha ett liknande recept där rulladerna är gjorda av aubergine istället för zucchini kan ni spana in mitt recept på det här.

Fakta:
Tillagning: Drygt 1 timme
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 1 zucchini
  • 200 g champinjoner
  • 1 msk olivolja
  • 1 citron, skalet
  • 1 vitlöksklyfta
  • 125 g ricotta
  • ½ + 1 dl färskriven parmesan
  • ½ dl förkokta linser
  • 1 tsk soja
  • 1 kvist rosmarin
  • ½ burk passerade tomater + lika mycket vatten
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk strösocker
  • Salt
  • Peppar
  • 70 g mozzarella (½ boll)
  • 5-6 blad färsk basilika
  • 2 portioner kokt quinoa
  • 2-3 sparrisar

Gör så här:

Börja med tomatsåsen: Reducera (koka ner till hälften ungefär) passerade tomater, vatten, oregano, socker, salt och peppar i en kastrull. Låt det koka ner långsamt, det tar cirka 25 minuter på svag värme.

Fortsätt med fyllningen: Dela champinjonerna i mindre bitar. Lägg i en torr panna och låt steka tills vattnet har försvunnit från svampen. Tillsätt sedan olivolja, rivet citronskal och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något. Blanda sedan med ricotta, en halv deciliter riven parmesan, kokta linser (kan uteslutas men jag lade till dem för att få lite mer att tugga på), soja och finhackad rosmarin. Smaka av med salt och peppar.

Förbered zucchinin: Hyvla zucchinin på längden med en osthyvel. Du ska få fram 8-10 skivor. Lägg dem i en bunke. Koka upp vatten och häll över zucchinin. Låt stå 1-2 minuter så att zucchinin blir lite mjuk. Häll sedan av och skölj i kallt vatten (du vill inte koka sönder zucchinin).

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomatsåsen i botten på en ugnsfast form. Ta en zucchiniskiva och lägg 1-2 msk av svampfyllningen på ena kortsidan. Rulla ihop till en cylinder och lägg med snittytan ner i tomatsåsen. Upprepa med resten.

Toppa varje zucchinicylinder med svartpeppar, mozzarella och resten av den rivna parmesanen. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter – tills osten smält. Höj eventuellt värmen de sista fem minuterna för att ge osten lite färg.

Toppa zucchinirulladerna med färsk basilika och servera med kokt quinoa och eventuellt lite stekt sparris.

Buon appetito!

Mer från Louise Laurenius

Krämig polenta med svamp, lök och rosmarin

Majs måste våra en av vår mest mångsidiga grödor – tänk bara...
Läs mer