Penne all’arrabbiata – Penne ”angry style” i het tomatsås

Penne
Arrabbiata betyder arg, och namnet har denna rätt fått, tack vare den styrka och hetta tomatsåsen uppnår i och med att det är chili i den.

Arrabbiata betyder arg, och namnet har denna rätt fått, tack vare den styrka och hetta tomatsåsen uppnår i och med att det är chili i den. Rätten tillskrivs oftast den romerska kulinariska traditionen, och är en enkel pastarätt med en mycket precis smakupplevelse.

Vanligtvis består denna sås i all sin enkelhet av tomat, vitlök och chili. Jag har dock valt en utvidgad modell, där du lyxar till det genom att tillsätta lite härligt bacon till såsen. Rätten konsumeras ofta vid sammankomster sent om kvällen, där vänner möts under glada förutsättningar, och lagar till denna pasta som går snabbt att laga och kan avnjutas av många.

Här kommer mina tips och råd om hur du lagar och serverar en penne all’arrabbiata. Lycka till!

Fakta:
Tid: 20 min
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 450 g penne, med fördel rigate som såsen fastnar bättre på
  • 1 klase hackade och avrunna tomater
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 100 g bacon, skurna i tärningar eller strimlor
  • 60 ml olivolja
  • ½ tsk mald chili, chiliflakes eller färsk chili
  • Salt
  • Parmesan, färskriven
  • Evt. persilja till dekoration

Gör så här:
Sätt en gryta med lättsaltat vatten att koka. Förhållandet bör vara 1 liter vatten på 100 g pasta.

Sautera lök, vitlök och chili i hälften av olivoljan, på svag värme, tills det fått lite färg. Se till att vitlöken inte blir för mörk då det ger en bitter smak. Tillsätt bacon och låt det småsteka i fem minuter. Tillsätt därefter tomaterna, och låt rätten puttra i cirka 15 minuter så att såsen uppnår rätt konsistens och intensiva smak.

När vattnet kokar, häll i pastan – följ anvisningarna på paketet så att pastan kokas al dente.

Servering:
Smaka av tomatsåsen och rör ner resten av olivoljan. Blanda pastan med tomatsåsen och servera rätten med parmesan och eventuellt lite finhackad persilja. Man kan med fördel njuta av ett kallt glas vitt vin till sin Arrabbiata.

Buon appetito!

Vill du ta emot fler recept på italienska rätter?

- då ska du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev!
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Har du smakat på sicilianska köttbullar med vitt vin, citron och lagerblad?

Om du ännu inte har provat dem, så vill jag varmt rekommendera...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *