Polpette al Pomodoro – köttbullar i tomatsås

Polpette al Pomodoro
Köttbullar på italienskt vis - det vill säga i tomatsås istället för brunsåsen som vi är vana vid...

Här bjuder jag på ett recept från Stefano Catenaccis kokbok: Stefanos Italia – den stora italienska kokboken, med fotografier av Joel Wåreus.

Stefano Catenacci är en av våra mest kända kockar, och gav även 2012 ut en kokbok, som kom till under ett besök på Villa Le Ferrette vid Montecatini Terme i Toscana. Har du därför lust att själv skapa en autentisk italiensk måltid, får du här chansen. Receptet kommer från avsnittet om Carne e Pollame, alltså om kött och fjäderfå – och är som Stefanos övriga recept, mycket enkelt och tillgängligt.

Fakta:

Tid: 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser till köttbullarna:

  • 500 g blandfärs
  • 40 g ströbröd
  • 1 dl lättmjölk
  • 2 msk salt
  • 1 ägg
  • 1 liten lök, skalad och finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
  • Ca. 2 msk hackad persilja
  • Nymalen vitpeppar
  • ½ dl mineralvatten
  • Rapsolja till stekning
  • ½ l tomatsås (se recept nedan)

Gör så här:

Mjuka upp ströbrödet i mjölken och tillsätt lite salt. Blanda sedan ner ägg, lök, vitlök, köttfärsen, persilja, peppar och mineralvatten och rör väl om. Forma köttbullar i önskad storlek – tänk på Lady och Lufsen om du vill ha en referens. Stek därefter köttbullarna gyllenbruna i rapsoljan. När tomatsåsen är klar (se nedan), vänder du ner köttbullarna i såsen, och låter allt vila under lock i cirka 5 minuter.

Ingredienser till tomatsåsen:

  • 250 g hela, flådda tomater
  • ½ dl olivolja
  • 5 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
  • 7-8 peperoncini (små, torkade chilifrukter)
  • Salt
  • Eventuellt lite socker

Gör så här:

Häll tomaterna i en rymlig skål och massera dem mellan fingrarna. Häll oljan i en gryta och ställ den på spisen. Lägg ner vitlöken och låt den sautera lätt. Tillför därpå tomaterna och peperoncinin och låt allt sjuda på svag värme i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite socker.

TIPS: gör gärna en dubbel sats, såsen är nämligen lätt att frysa ner, och så har du en sås tills nästa gång du ska laga pizza, pasta eller köttbullar.

Servera gärna dina köttbullar i tomatsås med färsk pappardelle som du har vänt i smör.

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Mums! Friterade kakor med ostkräm från Sardinen

Dessa kakor är kända på hela Sardinien, även om du primärt härstammar...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *