Här får du recepet på panna cotta

Panna cotta
Här ger jag dig receptet på denna gudagåva till dessert: panna cotta! Och så får du ett extra tips på vilket dessertvin jag tycker du ska servera till.

Äntligen ska vi laga en dessert tillsammans; och det är inte vilken dessert som helst, utan en som gör sig fantastisk året runt. Jag har dock lust att äta den nu, med rårörda bär, precis som man gör i södra Toscana.

I Italien kallas denna typ av dessert för Dolce al Cucchiaio – alltså sked-dessert – och då man är mycket oenig om ursprunget till denna läckerhet, håller jag mig till att säga: fram med skedarna, för det är inte möjligt att stoppa sig förrän fatet är tomt!

Lycka till i köket!

Fakta:
Tid: 20 min + ett par timmar i kyl
Antal portioner: 4 st

Ingredienser:

  • ½ l grädde
  • 50 g socker
  • 1 vaniljstång
  • 3 gelatinblad
  • Smaksättning i form av rårörda bär, sirap, karamell eller tillsatt citronskal (som kokas upp med grädden)

Gör så här:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kornen med en liten kniv. Lägg vaniljkornen, vaniljstången och socker i en gryta och häll på grädden. Låt det koka upp långsamt i cirka 10 minuter över medelvärme. Ta bort grytan från värmen och ta bort vaniljstången. Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Krama ur vattnet och vispa ner gelatinbladen i den varma grädden med en elvisp.

Sila grädden över till önskade former – portionsglas, brödform, eller annan form – for att säkerställa att den inte finns några klumpar i den. Täck formarna och ställ kallt tills panna cottan stelnar och transformeras till den vackraste fasta och kalla gudagåva till dessert! Det tar några timmar.

Servera denna gräddiga dessert med ditt val av tillbehör: rårörda bär, smält choklad och kokosflager, karamell, jordgubbspuré, inkokt apelsinsaft, syltade skogsbär…

Vintips
Som dessertvin föreslår jag vinet Rizzi Moscato D’Asti från Piemonte: ett lätt pärlande vin, som passar perfekt till desserter med frukt och/eller bär. Vinet är sött, men har den nödvändiga syran – vilket skiljer den från många andra vin i samma kategori – som ger ett harmoniskt intryck och rensar munnen.

Buon Appetito!

Tags from the story
,
Written By
More from Mamma Luisa

Hur gör man en Tiramisù?

Är du en riktig gottegris? Tiramisù är kaffedesserten som samtliga italienska regioner...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *