Recept på Caponata från Sicilien

Caponata
Caponata är en klassisk grönsaksröra från Sicilien.

Det finns oändligt många versioner av den populära grönsaksröran Caponata i Italien, men de har alla en sak gemensamt: huvudingredienserna är grönsaker som är skurna i mer eller mindre lika stora bitar. Originalreceptet kommer från Sicilien, där  fisken Capone gav namn till röran – förr i tiden var det dock bara de rika som hade råd med fisk, så den stora folkmassan ersatte fisken med aubergine. Med tidens gång har fisk-versionen helt försvunnit, och idag refererar Caponata alltid till versionen med bara grönsaker.

Här bjuder vår kollega och matbloggerska Louise på sin version av Caponatan. Du kan servera den som tillbehör till det mesta, eller bara äta den som den är, kanske med en god bit focaccia.

Fakta:

Tid: 1 timme + 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 300 g aubergine
  • 1/2 dl salt
  • 150 g zucchini
  • 150 g röd paprika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 stjälkselleri
  • 1 msk capris
  • 50 g Taggiasche-oliver (eller kalamata)
  • 30 g gula russin
  • 200 ml passata (passerade tomater)
  • 200 ml vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Olivolja
  • Salt/Peppar/Socker
  • Bladpersilja eller basilika

Gör så här:

Skär auberginen i centimeterstora kuber och lägg i en skål. Strö över saltet över auberginen och låt den stå i minst en timme. Saltet drar ut den beska vätskan från auberginen. Efter en timme sköljer du auberginen noga under rinnande kallt vatten, sedan baddar du den torr med en handduk.

Värm ugnen till 220 grader C.

Skär zucchini och paprika i ungefär lika stora bitar som auberginen. Lägg alla tre grönsaker på en ugnsplåt och ringla över olja. Smaksätt med salt och peppar och baka i cirka 30 minuter i mitten av ugnen.

Under tiden gör du tomatsåsen. Skriva den gula löken i halvmånar och finhacka vitlöken. Stek dem i olivolja i en stekpanna tills löken blivit mjuk men inte tagit färg. Häll ner sellerin som du skivat i halvcentimeter tjocka skivor, följt av kapris, oliver och russin. Häll sedan på tomaterna och vattnet och låt allt koka på låg till mellanvärme i cirka 20 minuter. Det ska reduceras ner och bli tjockare. Smaksätt till sist med vitvinsvinäger, salt, peppar och en nypa socker.

Häll i de ugnsbakade grönsakerna i tomatsåsen och rör om så att allt täcks. Slutligen hackar du lite persilja eller basilika och vänder ner, sedan är Caponatan klar.

Taggar från inlägget
Mer från Louise Laurenius

Vad har den gula blomman mimosa att göra med Internationella Kvinnodagen?

Känner du till bakgrunden till varför vi firar Internationella Kvinnodagen just idag,...
Läs mer