Recept på Milinciani alla Parmigiana

Aubergine
Stora, runda, rubusta auberginer från Sicilien, varifrån rätten Milinciani alla Parmigiana härstammar.

Många hävdar att denna simpla och välsmakande rätt egentligen kommer från regionen Emilia-Romagna men Milinciani alla Parmigiana är ett gammalt siciliansk recept som lagas med solmogna violetta auberginer och söta, solmogna tomater. Rätten förekommer i olika former och kallas ibland för Parmigiana di melanzane eller Melanzane alla parmigiana.

Fakta:
Tillagning: Ca. 2 timmar
Antal personer: 6

Ingredienser:

  • 3 stora auberginer
  • 3 hopvispade ägg
  • salt och peppar
  • mjöl till paneringen
  • olivolja för stekningen
  • 15 basilikablad
  • 250 g nyriven parmesan

Sås:

  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 5 msk olivolja
  • 800 g polpa di pomodoro eller passata (tomatsås)
  • 4-5 basilikablad

Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dem ligga och dra i minst en halvtimme. Du kan även välja att skära auberginerna i tunnare skivor om du vill att rätten ska bli mer jämn. Det är dock viktigt att man märker av auberginerna då de ger lite stadga i rätten.

Medan auberginerna ligger och drar kan du börja med såsen.

Tomatsås
Bryn vitlök i olja och tillsätt tomater och basilika. Låt såsen puttra i 15-20 minuter på svag värme och tillsätt lite salt.

När aubergineskivorna vattnat av sig (p.g.a. saltet), skölj dem då i kallt vatten och torka av dem med en handduk.

Vänd auberginerna först i mjöl, därefter i de hopvispade äggen som du smaksatt med salt (detta steg kan du hoppa över om du är t.ex. glutenallergiker). Värm upp ett tunt lager olivolja i en stekpanna och stek auberginerna tills dess att de är gyllenbruna på bägge sidor. Låt dem torka på en servett och lägg dem åt sidan. Värm ugnen till 200 grader.

Montera ihop timbalen, börja med att fördela 2-3 msk tomatsås på botten i en ugnsfast form. Täck med aubergineskivor, mer sås och massor av parmesan. Gör om det hela tills du använt upp alla ingredienser och har slut på sås och parmesan. Ställ in timbalen 20 minuter i ugnen tills den är gyllene och bubblande. Låt den svalna i ca 5 minuter och servera den utskuren i passande bitar. Pryd ev. varje bit med ett basilikablad.

Buon appetito!

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Mums! Friterade kakor med ostkräm från Sardinen

Dessa kakor är kända på hela Sardinien, även om du primärt härstammar...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *