Recept på Milinciani alla Parmigiana

Många hävdar att denna simpla och välsmakande rätt egentligen kommer från regionen Emilia-Romagna men Milinciani alla Parmigiana är ett gammalt siciliansk recept som lagas med solmogna violetta auberginer och söta, solmogna tomater. Rätten förekommer i olika former och kallas ibland för Parmigiana di melanzane eller Melanzane alla parmigiana.

Fakta:
Tillagning: Ca. 2 timmar
Antal personer: 6

Ingredienser:

  • 3 stora auberginer
  • 3 hopvispade ägg
  • salt och peppar
  • mjöl till paneringen
  • olivolja för stekningen
  • 15 basilikablad
  • 250 g nyriven parmesan

Sås:

  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 5 msk olivolja
  • 800 g polpa di pomodoro eller passata (tomatsås)
  • 4-5 basilikablad

Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dem ligga och dra i minst en halvtimme. Du kan även välja att skära auberginerna i tunnare skivor om du vill att rätten ska bli mer jämn. Det är dock viktigt att man märker av auberginerna då de ger lite stadga i rätten.

Medan auberginerna ligger och drar kan du börja med såsen.

Tomatsås
Bryn vitlök i olja och tillsätt tomater och basilika. Låt såsen puttra i 15-20 minuter på svag värme och tillsätt lite salt.

När aubergineskivorna vattnat av sig (p.g.a. saltet), skölj dem då i kallt vatten och torka av dem med en handduk.

Vänd auberginerna först i mjöl, därefter i de hopvispade äggen som du smaksatt med salt (detta steg kan du hoppa över om du är t.ex. glutenallergiker). Värm upp ett tunt lager olivolja i en stekpanna och stek auberginerna tills dess att de är gyllenbruna på bägge sidor. Låt dem torka på en servett och lägg dem åt sidan. Värm ugnen till 200 grader.

Montera ihop timbalen, börja med att fördela 2-3 msk tomatsås på botten i en ugnsfast form. Täck med aubergineskivor, mer sås och massor av parmesan. Gör om det hela tills du använt upp alla ingredienser och har slut på sås och parmesan. Ställ in timbalen 20 minuter i ugnen tills den är gyllene och bubblande. Låt den svalna i ca 5 minuter och servera den utskuren i passande bitar. Pryd ev. varje bit med ett basilikablad.

Buon appetito!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer