Recept på pizza med ramslökspesto

För många år sedan besökte jag den tidigare danske Mästerkocken-vinnare, Timm Vladimir, i hans kök. Det var ett härligt möte, och vi lagade pizza, med en nordisk touch – vi toppade den nämligen med ramslökspesto istället för pesto gjord på basilika, som de gör i mitt hemland Italien.

Timm håller för övrigt matkurser i sitt kök i Köpenhamn, så om du är på besök i Danmark, kan jag varmt rekommendera att skriva in dig på en kurs. Du hittar mer information på Timms hemsida, som du hittar här.

Idag vill jag dela med mig av receptet på ovan nämnda pizza – den var så god, så den bara måste delas vidare! Lycka till i köket!

Fakta
Tid: 20 minuter + jäsning (ca. 2 timmar)
Antal pizzor: 6-8 mellanstora pizzor (degen kan frysas och användas vid behov)

Ingredienser

Pizzadeg

  • 10 g jäst
  • 1 msk flytande honung
  • 4 msk olivolja
  • 7 dl ljummet vatten
  • 700 g vetemjöl
  • 300 g durumvete
  • En stor nypa salt

Ramslökspesto

  • 50 g färsk ramslök (plockade före de blommar i april/maj) – kan ersättas av andra örter eller mer persilja
  • 25 gram persilja
  • 30 g parmesan
  • 25 g pinjenötter, lätt rostade
  • ½-1 dl olivolja
  • Salt
  • Evt. citron
  • Kapris
  • Mozzarella

Gör så här

Pizzadeg

Rör ut gästen i vattnet, honungen och olivoljan. Tillsätt salt. Häll i hälften av mjölet och arbeta ihop degen i en köksmaskin (eller med starka händer) i 3-4 minuter. Häll i resten av mjölet och knåda degen ytterligare 5-8 minuter.

Lägg degen i en skål och täck med en kökshandduk. Låt den jäsa i rumstemperatur några timmar, tills den nått dubbel storlek. När degen har jäst, formar du den till den rund pizza på ett mjölat bord.

Värm upp ugnen till max temperatur, gärna 250 grader eller mer. Använd din baksten om du har en.

Ramslökspesto

Mosa alla ingredienser i en mortel och smaka av med salt och eventuellt citron och kapris. (Alternativt kan du mixa ihop allt i en blender).

Fördela peston över pizzabotten, sprid ut mozzarellen över peston.

Baka pizzan i 5-6  minuter, eller tills osten smält och börjat ta färg.

Pizzan kan avnjutas som ett snabbt snack, som förrätt eller som bröd-tillbehör till en huvudrätt.

Buon Appetito!

 

Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Bordatino från Agriturismo Le Querciole – en lantlig toscansk soppa

Bordatino är synonym med den berömda toscanska soppan Ribollita – och receptet...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *