Det finns många versioner av denna delikata och användbara sås, kallad salsa verde (grön sås). Den serveras till olika rätter, framförallt där kött är huvudrätt i måltiden.
Här kommer mina tips och råd på hur du kan tillaga den. Buon Appetito!
Fakta:
Antal portioner: 4
Tid: ca. 20 min.
Ingredienser:
Till ca. ½ liter sås:
- 2 skalade vitlöksklyftor hvidløgsfed
- 10 ansjovis i olja, avrunna
- 1 liten handfull saltade kapris, avsköljda och torkade
- 1 stor handfull bladpersilja
- 1 stor handfull basilika
- 2 msk dijonsenap
- ½ dl rödvinsvinäger
- 3 dl olivolja av bra kvalitet
Gör så här:
Hacka vitlök, ansjovis, kapris, persilja och basilika mycket fint, och rör ner de övriga ingredienserna. Blanda tills du får en mycket tjock sås, och smaka av med nymalen svartpeppar. Servera den med bröd eller grissini som en antipasto, eller som tillbehör till kötträtter.
En mer somrig variant av receptet, kan vara att göra ett potatis-stomp som du blandar med Salsa Verde, alternativt blanda ner den med lätt kokta nypotatis.