Spaghetti med italiensk salsiccia, toscansk kål och pinjenötter

Spaghetti med kål
Det finns en hel uppsjö av olika italienska pastarecept att laga - men ibland får du göra precis som du själv vill!

Ibland vill man att det ska gå snabbt att få till middagen! Ni vet, sådana dagar då tiden har sprungit iväg och dagen bara har innehållit en massa måsten. Det är sådana dagar som pasta är Guds (eller okej, italienarnas) gåva till mänskligheten. Pasta är snabbmat, men har du möjlighet att köpta råvaror av bra kvalitet så behöver det nödvändigtvis inte vara något dåligt. Vi har blivit alldeles för rädda för att äta kolhydrater i Sverige. Alldeles för många dieter fördömer dem, vilket är märkligt eftersom man i Italien har levt, både länge och väl, på pasta sedan århundraden tillbaka. Jag tror att nyckelordet till varför man lever så mycket bättre på pasta i Italien i jämförelse med Sverige är: mängden. I Italien slevar man inte upp en hel gryta spaghetti på en tallrik, toppar den med fläskfilé och sprutar ketchup över hela kalaset…

Jag älskar pasta! Det går att variera i oändlighet och det finns en mängd olika traditionella italienska pastasåser att välja emellan – pesto, carbonara, ragù, arrabbiata, eller varför inte en enkel cacio e pepe? Hur man ska kombinera dessa såser med rätt pastasort är en hel vetenskap, och vill ni veta mer om det kan ni läsa min kollega Luisas artikel om italiensk pasta här.

Denna gången bjuder jag er på ett väldigt otraditionellt pastarecept – dock fyllt med italienska smaker. Det kom till när jag behövde tömma min kyl, och det slutade i en otroligt god måltid. Hoppas ni kommer tycka om det lika mycket som jag gjorde!

Fakta:
Tillagning: ca 30 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 120 g linguine
  • 250 g italiensk salsiccia (av god kvalitet)
  • 1 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyfta
  • 4 rosmarinkvistar
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 300 g svartkål
  • 4 msk vatten
  • 1 msk soja
  • Salt/peppar
  • 1 ägg
  • Pinjenötter
  • Parmesanost

Tillagning:
Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta först när det kokar.

Dela korven i mindre bitar. Stek dem i olivolja i en stekpanna tillsammans med hela krossade vitlöksklyftor och rosmarinkvistar. Tillsätt vinet, dra ner värmen, sätt på ett lock och låt koka i ca 20 minuter.

Stek kålen mjuk i en stekpanna i lite olja. Tillsätt vatten och soja. Krydda med salt och peppar.

Koka spaghettin al dente i det kokande vattnet.

Lägg ner korvarna i stekpannan med kålen. Häll av pastavattnet och lägg ner spaghettin i samma stekpanna. Knäck i ett ägg och rör försiktigt om så att det blir krämigt, men inte äggröra.

Tillsätt pinjenötter. Lägg upp på tallrik och toppa med riven parmesanost.

Buon appetito!

Mer från Louise Laurenius

Hur håller italienarna semester?

Jag flyttade ner till Milano för snart fem år sedan. Jag hade...
Läs mer