Recept på toast med kycklingleverpaté – crostini con i fegatini

Crostini con i fegatini
Crostini con i fegatini - toast med kycklingleverpaté på svenska - smakar himmelskt.

Denna gång har jag åkt till det toscanska lantstället Agriturismo Le Querciole, för att besöka den sympatiska värden Gianluigi. Han och jag har lagat klassiska Crostini con i fegatini, och om du redan nu tänker ”ok, men jag äter inte kycklinglever”, så tänk igen och provsmaka innan du dömer bort det. Det smakar nämligen himmelskt!

Crostini di fegatini är en arketypisk toscansk specialitet, som naturligtvis ska smaksättas med en annan regional klassiker, nämligen Vin Santo DOC från vindistriktet Chianti. Receptet är otroligt lätt, och kan hittas i alla Italiens regioner, i olika varianter. Detta är ett bra exempel på, hus du med få medel och ingredienser kan laga ytterst välsmakande plockmat, som traditionellt serveras som tillbehör till välkomstdrinken, eller som förrätt till en god lunch. Dessa crostini avnjuts bäst med ett glas gott rödvin, med god fyllnad, som balanserar kycklingleverns bittra toner.

Fakta:
Tid: ca. 30 minuter
Antal portioner: 12 crostini

Ingredienser:

  • 300 g kycklinglever
  • 180 g kalvfärs
  • ½ gul lök, finhackad
  • 2 ansjovisfiléer
  • 50 g kapris
  • 1 glas Vin Santo (från Toscana naturligvis)
  • Evt. Grönsaksfond
  • 80 g smör
  • 200 ml olivolja av god kvalitet
  • Salt
  • Peppar
  • 6 – 7 salviablad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 12 skivor gott ljust bröd, rostat

Gör så här:
Rensa kycklinglevern från senor och liknande, och tvätta dem sedan noga.

Sautera sakta hackad lök, vitlök, och salviabladen. Tillsätt kycklinglevern och låt den steka över medelhög värme. Tillsätt salt och peppar, och så snart levern har fått färg, tillsätt kalvköttet och rör ihop allt.

Häll på rikligt med Vin Santo och låt den reducera. Förläng eventuellt tillagningen genom att hälla på fond, tills köttet är genomstekt. Tillsätt smör, ansjovis och kapris, och låt det småputtra ett par minuter. Haka till slut blandningen mycket fint, eventuellt med en stavmixer – och smaka av med salt.

Rosta brödet, och bred på din leverblandning på toppen. Dina crostini är nu klara till servering.

Serveringen, som Gianluigi gör det på Le Querciole
Dessa crostini är också riktigt goda på stekta polentaskivor, men i denna version saknar de endast en liten dekorativ droppe olivolja, och kanske en persiljekvist, sedan är de redo för gästerna. Och som beskrivet ovan, så serveras de traditionellt som tillbehör till välkomstdrinken, eller som förrätt till en god lunch.

Vill du provsmaka crostini con i fegatini, men undvika att laga dem själv, så kan vi varmt rekommendera ett besök hos Gianluigi på Agriturismo Le Querciole. Du kan beställa ditt besök på stället redan idag, och här kan du läsa med om platsen, se priser och recensioner och mycket mer.

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Prova baccalà på venetianskt vis

Har du någonsin smakat på baccalà på venetianskt vis – det vill...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *