Recept på toast med kycklingleverpaté – crostini con i fegatini

Denna gång har jag åkt till det toscanska lantstället Agriturismo Le Querciole, för att besöka den sympatiska värden Gianluigi. Han och jag har lagat klassiska Crostini con i fegatini, och om du redan nu tänker “ok, men jag äter inte kycklinglever”, så tänk igen och provsmaka innan du dömer bort det. Det smakar nämligen himmelskt!

Crostini di fegatini är en arketypisk toscansk specialitet, som naturligtvis ska smaksättas med en annan regional klassiker, nämligen Vin Santo DOC från vindistriktet Chianti. Receptet är otroligt lätt, och kan hittas i alla Italiens regioner, i olika varianter. Detta är ett bra exempel på, hus du med få medel och ingredienser kan laga ytterst välsmakande plockmat, som traditionellt serveras som tillbehör till välkomstdrinken, eller som förrätt till en god lunch. Dessa crostini avnjuts bäst med ett glas gott rödvin, med god fyllnad, som balanserar kycklingleverns bittra toner.

Fakta:
Tid: ca. 30 minuter
Antal portioner: 12 crostini

Ingredienser:

  • 300 g kycklinglever
  • 180 g kalvfärs
  • ½ gul lök, finhackad
  • 2 ansjovisfiléer
  • 50 g kapris
  • 1 glas Vin Santo (från Toscana naturligvis)
  • Evt. Grönsaksfond
  • 80 g smör
  • 200 ml olivolja av god kvalitet
  • Salt
  • Peppar
  • 6 – 7 salviablad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 12 skivor gott ljust bröd, rostat

Gör så här:
Rensa kycklinglevern från senor och liknande, och tvätta dem sedan noga.

Sautera sakta hackad lök, vitlök, och salviabladen. Tillsätt kycklinglevern och låt den steka över medelhög värme. Tillsätt salt och peppar, och så snart levern har fått färg, tillsätt kalvköttet och rör ihop allt.

Häll på rikligt med Vin Santo och låt den reducera. Förläng eventuellt tillagningen genom att hälla på fond, tills köttet är genomstekt. Tillsätt smör, ansjovis och kapris, och låt det småputtra ett par minuter. Haka till slut blandningen mycket fint, eventuellt med en stavmixer – och smaka av med salt.

Rosta brödet, och bred på din leverblandning på toppen. Dina crostini är nu klara till servering.

Serveringen, som Gianluigi gör det på Le Querciole
Dessa crostini är också riktigt goda på stekta polentaskivor, men i denna version saknar de endast en liten dekorativ droppe olivolja, och kanske en persiljekvist, sedan är de redo för gästerna. Och som beskrivet ovan, så serveras de traditionellt som tillbehör till välkomstdrinken, eller som förrätt till en god lunch.

Vill du provsmaka crostini con i fegatini, men undvika att laga dem själv, så kan vi varmt rekommendera ett besök hos Gianluigi på Agriturismo Le Querciole.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer