Recept på vitello tonnato – kalvkött med tonfisksås från Piemonte

vitello tonnato
En av de äldsta och mest traditionsrika rätterna från Piemonte, är Vitello Tonnato

En av de äldsta och mest traditionsrika rätter i Piemonte, är Vitello Tonnato – men tillagningen varierar från husmor till husmor, liksom mellan de olika regionerna. Några steker köttet med senap, andra kokar köttet – men alla är eniga om en sak: köttet ska vara rosa.

Här är mina tips och råd till hur du lagar och serverar en av Italiens främsta klassiker. Trevlig läsning och buon appetito!

Fakta:
Tid: 40 min.
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 400 g ytterlår eller innanlår av kalv
  • 1 gul lök
  • 2 stänger bladselleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar rosmarin
  • Salt

Till tonfiskssåsen Maionese tonnata används:

  • 3 äggulor
  • 2½ dl olivolja
  • 150 g tonfisk
  • 15 kapris
  • 3 ansjovisfiléer
  • Saft av ½ ekologisk citron
  • Salt och nymalen peppar

Gör så här:

Koka köttet i vatten (det ska vara täckt) med grönsakerna och kryddorna, i cirka 30 minuter så det fortfarande är rosa. Häll av buljongen – eller frys den möjligen så att du har den tills nästa gång du ska laga en god soppa.

Rör ihop majonäsen genom att blanda äggulorna med olivoljan – vilken du tillsätter lite i taget i en tunn stråle – tills du har uppnått en tjock konsistens. Har du dålig erfarenhet av att göra din egen majonäs, kan du köpa en god hemmagjort majonäs i de flesta matvarubutiker. De ekologiska alternativen har helt säker samma goda smak och konsistens, som du själv kan uppnå vid manuellt arbete.

Rör ihop tonfisk, kapris, ansjovis och citronsaft och blanda allt väl i en blender. Blanda ner tonfiskröran i majonäsen och smaka av med salt och peppar.

Servering:

Server din Vitello Tonnato som portioner på tallrikar eller på fat. Skär köttet i tunna skivor och toppa med tonfiskssåsen så att det hela famstår delikat och vackert. Servera eventuellt med en liten sallad som tillbehör. Föredrar du att slippa stå med maten precis när gästerna kommer, kan denna rätt med fördel serveras kall, och den är även god dagen efter – om det skulle finnas några rester kvar.

Som sagt, recepten på Vitello Tonnato är lika olika som husmödrarna i Italien. Därför måste du prova dig fram till precis den kryddning av kokvattnet som du föredrar. Några använder nejlikor istället för rosmarin, eller lagerblad och persilja; några tillsätter morot, andra tillsätter vitt vin till kokvattnet. På samma sätt kan du justera tonfiskssåsen genom att t.ex. lägga till vitlök och/eller chili.

Buon appetito!

Vill du få fler tips om italiensk matlagning?

- då kan du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev!
Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mamma Luisa

Hur lagar du italiensk marulk med ärtkräm?

Marulk är en utsökt matfisk med sitt fasta, vita och smakfulla kött...
Läs mer

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *