Recept på vitello tonnato – kalvkött med tonfisksås från Piemonte

Vitello tonnato

En av de äldsta och mest traditionsrika rätter i Piemonte, är Vitello Tonnato – men tillagningen varierar från husmor till husmor, liksom mellan de olika regionerna. Några steker köttet med senap, andra kokar köttet – men alla är eniga om en sak: köttet ska vara rosa.

Här är mina tips och råd till hur du lagar och serverar en av Italiens främsta klassiker. Trevlig läsning och buon appetito!

Fakta:
Tid: 40 min.
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 400 g ytterlår eller innanlår av kalv
  • 1 gul lök
  • 2 stänger bladselleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar rosmarin
  • Salt

Till tonfiskssåsen Maionese tonnata används:

  • 3 äggulor
  • 2½ dl olivolja
  • 150 g tonfisk
  • 15 kapris
  • 3 ansjovisfiléer
  • Saft av ½ ekologisk citron
  • Salt och nymalen peppar

Gör så här:

Koka köttet i vatten (det ska vara täckt) med grönsakerna och kryddorna, i cirka 30 minuter så det fortfarande är rosa. Häll av buljongen – eller frys den möjligen så att du har den tills nästa gång du ska laga en god soppa.

Rör ihop majonäsen genom att blanda äggulorna med olivoljan – vilken du tillsätter lite i taget i en tunn stråle – tills du har uppnått en tjock konsistens. Har du dålig erfarenhet av att göra din egen majonäs, kan du köpa en god hemmagjort majonäs i de flesta matvarubutiker. De ekologiska alternativen har helt säker samma goda smak och konsistens, som du själv kan uppnå vid manuellt arbete.

Rör ihop tonfisk, kapris, ansjovis och citronsaft och blanda allt väl i en blender. Blanda ner tonfiskröran i majonäsen och smaka av med salt och peppar.

Servering:

Server din Vitello Tonnato som portioner på tallrikar eller på fat. Skär köttet i tunna skivor och toppa med tonfiskssåsen så att det hela famstår delikat och vackert. Servera eventuellt med en liten sallad som tillbehör. Föredrar du att slippa stå med maten precis när gästerna kommer, kan denna rätt med fördel serveras kall, och den är även god dagen efter – om det skulle finnas några rester kvar.

Som sagt, recepten på Vitello Tonnato är lika olika som husmödrarna i Italien. Därför måste du prova dig fram till precis den kryddning av kokvattnet som du föredrar. Några använder nejlikor istället för rosmarin, eller lagerblad och persilja; några tillsätter morot, andra tillsätter vitt vin till kokvattnet. På samma sätt kan du justera tonfiskssåsen genom att t.ex. lägga till vitlök och/eller chili.

Buon appetito!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer