Recept: Soppa med emmerkorn från Garfagnana

Minestrone di farro

Minestrone di farro

Jag har i år beslutat mig för att besöka några av In-Italias många attraktiva semesterställen och använt mig av deras egna recept. Denna gång har jag valt ett litet område i norra Toscana som heter Garfagnana, där begreppet Slow Food blomstrar. Jag har besökt det unika lantstället Il Ristoro del Cavaliere som drivs av den gästvänliga och trevliga familjen Davini. Minestrone med emmerkorn är en för området typisk rätt som för bara ett par generationer sedan ofta åts till vardags. Detta pga. att dess ingredienser var lättillgängliga och fanns på den egna gården, samt att den gav mycket näring och kunde avnjutas av såväl fattiga som rika. Idag är rätten en symbol för allt man älskar att arbeta för i Garfagnana: Kvalitet och enkelhet.

Jag valde detta recept eftersom jag tänkte att nordborna behöver en mustig och nyttig rätt i dessa kalla vintertider och eftersom den samtidigt representerar det som Garfagnana är så stolta över sina egenodlade spannmål, vilka spelar en ledande roll i soppan.

Lite kompletterande fakta om emmer-sorten: Emmerkorn från Gargfagnana är IGP- märkt (skyddad geografisk beteckning), eftersom den är som bäst när den växer här uppe i norra Toscana. Om du besöker Garfagnana i månaderna juni-juli, kan du beundra de gyllene fälten medan de gungar vackert i vinden under den blå himlen.

Metod: 2½ timme (bönorna blötläggs dagen innan, soppan är bäst dagen efter den tillagats)
Antal personer: 6

Ingredienser

  • 300 g Emmer- eller speltkorn
  • 600 g potatis, skalad och tärnad
  • 300 g borlottibönor, blötlagda i vatten
  • 1 morot, grovhackad
  • 1 lök, grovhackad
  • 1 kvist selleri, grovhackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten näve salviablad
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 rejäl skiva italiensk lufttorkad skinka. Kan även ersättas med en fin bit bacon etc, då den tillför smak. (Hoppa över detta om du vill göra rätten vegetarisk)
  • 3 l vatten
  • Salt och peppar
  • Extra jungfru- olivolja

Tillagning

Börja med att finhacka ihop en blandning av rosmarin, salvia och vitlök. I en stor kastrull tillföres sedan olivolja (en liten espressokopp), hackad lök, selleri och morot, en tesked av kryddblandningen ovan (vitlök, salvia, rosmarin) och skivan skinka. (Skinkan kommer sedan tas bort, då den bara används för att ge smak). Fräs sedan alltihop och tillsätt potatisen och de blötlagda bönorna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt därefter 3 liter kokande vatten och låt sjuda i 1 ½ timme. När soppan kokt klart plockas skinkbiten bort och resten blandas ihop till en stadig soppa. Det är nu du ska tillsätta emmerkornen, kryddblandningen (vitlök, rosmarin och salvia), lite extra salt och peppar och låta soppan koka ytterligare 30 minuter tills kornen är färdigkokta.

Servering

Emmersoppan är klar, men enligt traditionen bör den vila över natten och på så sätt uppnå den bästa konsistensen och smaken, innan den är redo att avnjutas.

Skriven av
Mer från Lars K

Recept: Friterat ägg

Uovo fritto al tartufo con crostone di pane e crema al Monte...
Läs mer