Risotto al tartufo – Risotto med tryffel

Risotto med tryffel
Risotto al tartufo – Risotto med tryffel på svenska - är en delikat och solid italiensk klassiker.

Då färsk tryffel ska tillagas så lite som möjligt för att de inte mista sin dyrbara smak, passar det bäst att avnjuta dem genom att riva rå tryffel papperstunt över sin risotto, precis innan servering.

Här kommer en kort summering om vilka tryfflar som kan skaffas, och när – och det är inte någon hemlighet att det blir en dyr upplevelse att äta risotto från oktober till december, framförallt om du får tag på den vita tryffeln från Alba i Piemonte.

Sommartryffeln

Sommartryffeln är en svart tryffel som är i säsong mellan maj och december, och har en mild, delikat nötsmak. Det är den billigaste typen av tryfflar.

Hösttryffeln

Hösttryffeln är också en svart tryffel, med säsong från oktober till januari. Denna tryffel har en kraftigare smak än sommartryffeln.

Den svarta tryffeln

Den svarta tryffeln med säsong från november till mars, har mer karaktärsfull doft och smak än både sommartryffeln och hösttryffeln.

Den vita vårtryffeln

Den vita vårtryffeln, med säsong från mitten av januari till slutet av april, har en mindre intensiv smak och aroma än de mer eftertraktade vita tryffeln.

Den vita tryffeln

Den vita tryffeln, med säsong från oktober till december, har en mycket karaktäristisk aroma och smak, som är svår att beskriva och därför måste upplevas. Helt klart den dyraste av alla tryfflar.

Läs även vår djupgående artikel om italienska tryfflar – också kallade jordens diamanter – här

Fakta:
Tid: 30 minuter
Antal portioner: 6

Ingredienser:

 • 2 msk olivenolie
 • 1 klick smör
 • 1 gul lök, finhackad
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 2 stänger bladselleri, finhackade
 • 1 glas torrt vitt vin
 • 1 l höns-, ox- eller grönsaksbuljong
 • 400 g risottoris, t.ex. Arborioris
 • 75 g smör
 • 100-125 g parmesan eller grana padana, färskriven
 • Salt och peppar
 • 1 bit tryffel

Gör så här:

Tryffeln borstas med en torr, mjuk borste. Rensa eventuellt i fördjupningarna med en örtkniv, men använd ALDRIG vatten för att ta bort jord eller tvätta den på något sätt.

Först, förbereder du en helt vanlig vit risotto – risotto bianco – som är utgångspunkt för de flesta typer av risotto (därför kan du använda detta recept även till andra versioner, t.ex. med svamp och persilja, med salumi och purjolök, eller med pesto… möjligheterna är många).

Börja med att värma upp buljongen – om du använder en buljongtärning, så kokar du upp vattnet med tärningen (det skadar då inte att tillsätta lite morötter och lök för extra smak). Värm under tiden upp olja och en klick smör i en annan gryta. Tillsätt lök, vitlök och bladselleri och svetta på svag värme i cirka 10-15 minuter, tills grönsakerna är mjuka, men inte tagit färg. Detta kallas soffritto. Tillsätt sedan riset och skriva upp värmen.

Trøfler
Sommertrøflen – som er en sort trøffel – er én af de trøffeltyper, der kan tilberedes sammen med risotto

Omrörning

Omrörning är nyckelordet i en god risotto, så rör redan nu, och det ganska kraftigt, då riset börjar koka nästan direkt då de kommer ner i grytan. När riset är svagt genomskinligt, efter cirka en minut, tillsätter du vinet under fortsatt omrörning. Alkoholen avdunstar och lämnar efter sig en mildare smak i riset. När riset har absorberat vinet, tillsätter du den första portionen buljong, samt lite salt – igen, under stadig omrörning. Sänk nu värmen och låt riset absorbera all fond under fortsatt omrörning, innan du tillsätter nästa portion och fortsätter att röra så att stärkelsen masseras från riset och in i såsen.

Du kan smaka på riset för att se om det är klart. Fortsätt annars att ösa i mer buljong, och rör tills det att riset blivit mört – men fortfarande har en kärna (al dente). Det borde ta cirka 15-20 minuter. Om din fond tar slut, kan du med fördel använda lite kokande vatten. En risotto ska vara flytande som tjock lava, annars blir den för tung och torr att äta.

Ta bort grytan från värmen och rör ner smör och parmesan. Lägg på locket och låt risotton dra i 5-10 minuter för att den ska få den krämiga konsistensen. Smaka till sist av med salt och peppar.

Njut av risotton tillsammans med tryffeln som du river i papperstunna skivor, och delikat lägger på varje portion.

Buon appetito!

Vill du ta emot fler tips om italiensk mat?

- då kan du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Tags from the story
Written By
More from Mamma Luisa

Lär dig baka mandelkakorna “brutti ma buoni”

Den svenska superkocken Stefano Catenacci gjorde sig själv känd för några år...
Read More

Kommentera

Din email-adress kommer inte visas. Obligatoriska fält är markerade med *